УКБС: ДЕРЖПІДПРИЄМНИЦТВО ЗАХИЩАТИМЕ БІЗНЕС ВІД ПОДАТКОВОЇ

25 листопада 2013, 09:29
Власник сторінки
Экономист
0
124

УКБС підтримав ініціативу Держпідприємництва щодо створення Апеляційної ради з урегулювання податкових спорів

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує ініціативу Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва щодо створення Апеляційної Ради з питань урегулювання податкових спорів та наділення її повноваженнями останньої інстанції досудового оскарження рішень органів доходів і зборів.

В УКБС зазначають, що на сьогодні в Україні існує нагальна необхідність у забезпеченні для платників податків можливості об’єктивного та неупередженого вирішення податкових спорів у досудовому порядку. Адже згідно чинного законодавства, останньою інстанцією досудового (адміністративного) оскарження рішень контролюючих органів у сфері оподаткування є Міністерство доходів і зборів України.

Тому існуючий механізм, коли остаточне рішення у адміністративних спорах з податковими органами приймають самі податківці, не забезпечує для підприємців можливості незалежного розгляду і об’єктивного врегулювання спірних питань, а також послаблює відповідальність посадових осіб контролюючих органів та створює підґрунтя для зловживань і винесення незаконних рішень.

Про недосконалість вказаного механізму свідчить, зокрема, зростання на понад 50% у 2013 р. кількості судових рішень у справах про скасування податкових повідомлень-рішень. Так, за 10 місяців п.р. судами було винесено понад 101,5 тис. рішень у вказаних справах проти 66,3 тис. рішень за аналогічний період 2012 р. Крім того, лише за січень-квітень 2013 р. платники податків, за статистикою Міндоходів, виграли в судах майже 4 тис. справ загальною сумою близько 6 млрд. грн.

Тому УКБС вважає надзвичайно актуальною та прогресивною ініціативу Держпідприємництва щодо Апеляційної Ради, реалізація якої дозволить створити ефективний та дієвий механізм захисту прав і законних інтересів платників податків, зменшити податкові ризики для бізнесу та покращити бізнес-клімат в країні.

«Передача незалежним експертам повноважень органів Міндоходів з досудового вирішення спорів між підприємцями та податківцями забезпечить  об’єктивний розгляд таких справ. А також сприятиме  покращенню бізнес-клімату в країні, через незадовільний стан якого потенціал підприємництва не може реалізуватися повною мірою, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Підтримка цієї ініціативи Урядом та Парламентом дозволить зменшити податкові ризики для бізнесу, як необхідної умови покращення інвестиційного іміджу України. Адже хоча індекс довіри інвесторів до ринку України вперше з кінця 2011 р. показує зростання, він все ще знаходиться у негативній площині. За даними ЄБА, у ІІІ кварталі п.р. Індекс інвестиційної привабливості України становив 2.39 балів із 5 можливих (проти 2.17 балів у попередньому)».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.