Парламент зацікавить інвесторів євростандартами фінзвітності?

23 березня 2011, 13:06
Власник сторінки
Экономист
0
499

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Верховної Ради України щодо

підтримки в цілому проекту Закону “Про внесення змін до деяких законів України з питань бухгалтерського обліку” (реєстр. № 8194 від 03.03.2011 р., далі - законопроект), згідно якого публічні акціонерні товариства, банки, страховики та інші визначені КМУ підприємства зобов’язані складати фінансову звітність (в т.ч. консолідовану) за міжнародними стандартами.

На думку УКБС, дана законодавча ініціатива сприятиме переходу  фінансових установ та публічних акціонерних товариств нефінансового сектору України на складання звітності за міжнародними стандартами.

УКБС зауважив, що на сьогодні майже всі українські банки вже пройшли адаптацію до міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), і їхнє впровадження відкриє нові можливості для суб’єктів господарювання та сприятиме розвитку повноцінного фондового ринку.

Разом з тим УКБС звернув увагу ВРУ на необхідність вдосконалення окремих норм законопроекту з метою усунення правових колізій та уникнення зайвих ускладнень в роботі господарюючих суб’єктів при впровадженні МСФЗ.

Зокрема, УКБС запропоновано залишити діючий термін оприлюднення (публікації) річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським висновком (до 1 червня). Адже запропоноване законопроектом скорочення даного терміну на місяць (не пізніше ніж до 30 квітня) створить певні труднощі для банківських установ, що мають розгалужену філіальну мережу. Оскільки в цьому випадку неможливо здійснити зовнішній аудит фінансової звітності банку в стислі строки через необхідність надання додаткової інформації, яку потрібно збирати від структурних підрозділів на вимогу аудиторів. Крім того, до 1 квітня можливе здійснення коригуючих річних бухгалтерських проводок за попередніми результатами аудиту.

Врахування зауважень УКБС дозволить створити сприятливі умови для оптимізації процесу переходу учасників фінансового ринку до безпосереднього застосування міжнародних стандартів для складення фінансової звітності. Це сприятиме зростанню довіри інвесторів до якості інформації про результати господарської діяльності вітчизняних підприємств, а відтак і їх мотивації вкладати капітал в економіку України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.