Чи скасує НБУ норму, проти якої виступав МВФ

25 березня 2011, 08:26
Власник сторінки
Экономист
0
493

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ щодо

необхідності врегулювання проблеми, яка виникає у національній банківській системі внаслідок встановлення регулятивного капіталу банку на рівні не меншому ніж статутний капітал. Необхідність виключення цієї норми із ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків” від 15.02.2011 р. № 3024-VI (набирає чинності 17.06.2011 р.), обумовлена наявністю загрози створення штучних перешкод у розвитку банківської системи.

УКБС зазначив, що впродовж тривалого терміну банки працювали в умовах фінансово-економічної кризи, що призвело до погіршення якості активів та зменшення доходів. Збільшилися витрати на формування резервів під активні операції, в результаті у банків утворилися значні збитки, які, відповідно, зменшують розмір регулятивного капіталу.

До того ж, на думку представників банківської спільноти, спостерігається тенденція до подальшого зростання заборгованості та необхідності доформування резервів до неї. Для об’єктивної оцінки формування резервів в достатніх обсягах та дотримання економічних нормативів, банки змушені проводити докапіталізацію. Вона повинна здійснюватися шляхом збільшення статутного капіталу, враховуючи, що джерелом покриття збитків виступає саме основний капітал.

Інший шлях збільшення регулятивного капітал – залучення субординованого боргу. Але, у цьому випадку зазначене нормою Закону 3024 співвідношення залишається недосяжним для банку, оскільки змушує його збільшувати на однакову суму як статутний, так і додатковий капітали, для чого не існує прозорих економічних методів. 

При цьому, УКБС зауважив, що банки, які не відповідають вказаній вимозі Закону 3024, залишаються цілком платоспроможними. Про це свідчить виконання ними обов’язкових економічних нормативів капіталу (Н1, Н2, Н3) на рівні, що значно перевищує нормативно встановлені значення.

Так, на 01.03.11р. фактичне значення нормативу адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності складало 20,29%, що більш ніж вдвічі перевищує мінімальну вимогу, а фактичне співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів вище нормативних в 1,6 разів. Це свідчить про те, що розмір регулятивного капіталу банківської системи є достатнім для здійснення діяльності та покриття існуючих ризиків.

Крім того, експерти Міжнародного валютного фонду ще на стадії прийняття Закону № 3024 рекомендували Верховній Раді України та Національному банку України скасувати прив‘язку двох абсолютних величин – регулятивного та статутного капіталів. Адже, загальноприйнятою у світовій практиці та у рекомендаціях міжнародних організацій є орієнтація на дотримання не абсолютних, а якісних відносних показників діяльності банківських установ.

УКБС вважає, що зазначена у Законі 3024 норма є штучним бар‘єром у розвитку банків, оскільки обмежує їх можливості щодо залучення додаткових коштів для збільшення статутних капіталів. Ці новації економічно необґрунтовані та деструктивні не тільки для фінустанов, а й для макроекономічної стабільності національної економіки. Оскільки такі вимоги не є запорукою стабільності функціонування банківської системи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.