Консолідований нагляд можливий без розширення повноважень НБУ

04 квітня 2011, 14:23
Власник сторінки
Экономист
0
560

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” разом з НБУ, Держкомфінпослуг, ДКЦПФРУ

 взяла участь в засіданні Комітету ВРУ щодо законопроекту про нагляд на консолідованій основі (7399 від 24.11.2010).

За результатами розгляду, згідно пропозицій УКБС, усунуто невідповідний термін, упродовж  якого банки були б зобов’язані виконувати вимоги Закону за повної відсутності регуляторних документів Нацбанку. Після внесення змін строк, упродовж якого банки повинні виконати вимоги Закону збільшено втричі: з 3 до 9 місяців з моменту оприлюднення. Термін розробки НБУ нормативних документів (шість місяців з дня опублікування закону) залишено без змін.

Разом з тим, в законопроекті залишились норми, які ускладнять діяльність банківських установ. Це зобов’язання аудитора повідомляти Нацбанк про виявлені порушення (надавати робочі документи з питань перевірки), обов’язок учасника групи заздалегідь повідомляти регулятора про зміни структури власності та видів діяльності, введення  субконсолідованої звітності та нових заходів впливу.

УКБС нагадав, що позиція представників банківської спільноти щодо необхідності виключення норм законопроекту, які стосуються обов’язків аудиторів повідомляти регулятор про порушення, були підтримані експертами Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Крім того, ці новації протирічять вітчизняному законодавству (ЗУ “Про аудиторську діяльність”), а також Міжнародним стандартам аудиту і Директиві Європейського Парламенту і Ради 2006/43/ЄС про обов’язковий аудит щорічної та консолідованої звітності.

УКБС також виступив проти запровадження передбаченої законопроектом “субконсолідованої звітності”, оскільки це призведе до необхідності введення потрійного обліку (одночасно з індивідуальною та консолідованою банківською звітністю) та формування нових звітів банками, які й так цим перевантажені. Крім того, невизначеність поняття, порядку та механізму подання субконсолідованої звітності зумовить збільшення кількості порушень банків, за що передбачені штрафні санкції.

Крім того, УКБС запропонував передбачити обов’язкове надіслання банку письмового попередження НБУ перед застосуванням ним більш жорстких заходів впливу до фінустанови, яка припустила порушення. Це сприятиме зменшенню ризиків втручання в господарську діяльність установи та не потребуватиме розширення повноважень Нацбанку.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.