Державна виконавча служба блокує виконання рішень суду

08 квітня 2011, 15:00
Власник сторінки
Экономист
0
1069

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Міністерства юстиції України

 щодо врегулювання проблем, які склалися внаслідок невиконання органами державної виконавчої служби (далі - ДВС) судових рішень про стягнення боргу в інвалюті. Експерти УКБС вважають, що це призводить до погіршення стану примусового виконання рішень судів і дискредитації ДВС.

Всупереч положенням ЗУ “Про виконавче провадження” ДВС відмовляє у відкритті виконавчого провадження про стягнення боргу в інвалюті через відсутність в органів ДВС рахунків для зарахування стягненої іноземної валюти

Таким чином, ефективність виконання судових рішень знижується, що призводить до порушення законних прав стягувачів. Хоча можливість стягнення таких боргів передбачена ст. 53 Закону про виконавче провадження, якою визначені особливості звернення стягнення на кошти боржника в іноземній валюті.

Ці дії ДВС створюють штучні перешкоди у поверненні банківській системі кредитних ресурсів. Внаслідок чого зростає неврегульована проблемна заборгованість, яка за даними НБУ на 01.03.2011 становить 85,4 млрд. грн. або 11,2% кредитного портфеля банківських установ.

Також УКБС зазначив, що системний аналіз Цивільного кодексу України та Постанови КМУ “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” свідчить, що суд має право ухвалити рішення про стягнення грошової суми в інвалюті з правовідносин, які виникли при здійсненні валютних операцій. Тому, держвиконавці не мають жодних законних підстав для відмови у відкритті виконавчого провадження у разі пред’явлення виконавчого документа про стягнення боргу в інвалюті.

З цього питання склалась відповідна судова практика, за якою рішення приймаються на користь кредиторів, а постанови держвиконавців про відмову у відкритті виконавчого провадження скасовуються судами. Водночас, постійне врегулювання вказаної проблеми в судовому порядку є тривалим, вводить стягувачів і Держбюджет у зайві неефективні витрати.

Крім того, це відволікає значні ресурси як банківської системи, так і виконавчої служби, від реалізації своїх функцій. Тому УКБС звернувся до Міністерства юстиції України із проханням надати територіальним органам ДВС роз’яснення щодо обов’язковості виконання ними виконавчих документів про стягнення боргу в інвалюті. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.