УКБС:"АМКУ застеріг НБУ від незаконного втручання у банківську конкуренцію"

19 квітня 2011, 15:39
Власник сторінки
Экономист
0
448

Антимонопольний комітет України, повністю поділяючи позицію УКБС щодо антиконкурентного впливу на фінансовий ринок норм Постанови НБУ від 09.06.2010 № 273 (далі – Постанова), повторно звернувся до Нацбанку з рекомендацією

переглянути запроваджене нормативно-правовим актом регулятора обмеження та відновити рівні умови конкуренції.

Мова про дискримінаційні вимоги Постанови, які зобов’язують банки збільшити розмір регулятивного капіталу до 01.01.2012, паралельно забороняючи залучати вклади від фізосіб більше обсягу залучення вкладів на дату набрання чинності Постановою. 

Пропозиція АМКУ додатково аргументується змінами до банківського законодавства, внесеними ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків” від 15.02.2011 № 3024, яким передбачено підвищення мінімального розміру статутного капіталу до 2016 року.

Прислухавшись  до аргументів УКБС, АМКУ звернув увагу НБУ, що  вимоги Постанови щодо підвищення мінімального розміру регулятивного капіталу до 120 млн. грн. до 2012 року та Закону № 3024-VI від 15.02.2011, яким передбачено аналогічне підвищення мінімального розміру статутного капіталу до 2016 року, стосуються взаємопов’язаних обов’язкових економічних нормативів банків.

Сподіваємось НБУ врахує спільну позицію Парламенту, АМКУ та УКБС та скасує дискримінаційну норму, введену нормативно-правовим актом регулятора щодо заборони збільшення обсягу депозитного портфелю фізосіб банками, розмір регулятивного капіталу яких менший, ніж 120 млн.грн.,

Це сприятиме поверненню на ринок банківських послуг конкуренції як умови поновлення кредитування національної економіки.” 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.