УКБС не допустив знищення іпотеки

22 квітня 2011, 14:16
Власник сторінки
Экономист
0
506

За підтримки Національного банку України Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” вдалося переконати Парламент щодо необхідності відхилення законопроекту “Про внесення змін до деяких законів України

 

 (щодо звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса)”, реєстр. № 5039 (відхилений ВРУ 21.04.2011 р.).

УКБС зазначав про неприйнятність вказаної ініціативи, яка скасовує можливість звернення банками стягнення на предмет іпотеки за виконавчим написом нотаріуса. Адже, у разі її схвалення, нерухомість було не можливо врахувати як реальну заставу, що збільшило б кредитні ризики та призвело до подорожчання кредитних ресурсів. В результаті іпотека стала б недоступною для населення і непривабливою для кредиторів та фактично знищена.

Крім того, схвалення законопроекту містило ризики збільшення обсягу проблемної заборгованості в портфелях банків, яка (за офіційними даними НБУ) становить 85,4 млрд.грн. або 12% кредитного портфелю фінустанов.

Ще на стадії підготовки законопроекту до ІІ читання, з урахуванням аргументів УКБС, НБУ звернувся до ВРУ щодо відхилення проекту як неприйнятного, оскільки він обмежує право вимоги банка-кредитора до боржника за рахунок заставленого майна.

Комітет ВРУ з питань правової політики врахував пропозицію УКБС, після чого Парламент відхилив цей законопроект.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.