УКБС за вдосконалення законопрооекту про кредитування імпорту

21 липня 2011, 13:19
Власник сторінки
Экономист
0
510

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” надала НБУ зауваження до проекту змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова від 28.08.2011 № 368) та до Положення про порядок формування та використання резерву

УКБС звернув увагу регулятора на відсутність суттєвого впливу споживчого кредитування на стан платіжного балансу країни. Адже, основним чинником випереджаючого зростання імпорту над експортом та формування від‘ємного рахунку поточних операцій впродовж останнього періоду є зростання вартісних обсягів імпорту енергоносіїв (в 1,9 рази за 2010 рік).

При цьому вплив на обсяги імпорту через канал споживчого кредитування здійснюють такі складові як особистий автотранспорт, побутова техніка та електроніка.  Ці  категорії  склали близько 7 % від загальної структури імпорту України (дані Держкомстату за січень-травень 2011 р.), тому навіть повна заборона споживчого кредитування призведе до скорочення імпорту лише на 2 % (30% від 7%), що не в змозі відчутно вплинути ні на стан платіжного балансу, ні на стабільність національної валюти.

Таким чином, УКБС вважає ефективним шляхом подолання зовнішньоторговельних дисбалансів країни та покращення стану платіжного балансу послідовне проведення політики імпортозаміщення та зменшення енергоємності економіки України, що передбачає стимулювання розвитку виробництва конкурентоспроможних національних товарів та послуг. Лише на цій основі можна створити надійний фундамент для забезпечення стійкості національної грошової одиниці.

Експерти Асоціації вважають, що запропонований НБУ критерій спеціалізації банків на споживчому кредитуванні є необґрунтованим та обумовить застосування більш жорстких нормативів навіть до банків, що мають невелику частку споживчих кредитів у своєму портфелі. Це приведе до згортання фінустановами не лише споживчого кредитування населення, а й великих експортно-орієнтованих підприємств, що негативно вплине на динаміку економічного зростання, добробут нації та соціальну стабільність в Україні.

Крім цього, опосередковане встановлення обмежень щодо доступу до кредитних ресурсів банків  свідчитиме  про порушення Україною основних принципів участі у СОТ, що потенційно загрожує  застосуванням до нашої держави санкцій цієї організації.

УКБС пропонує надати чітку Методику розрахунку обсягів споживчого кредитування, що усуне у банків питання при визначенні спеціалізації. І подовжити перехідний період для приведення діяльності банків у відповідність із установленими нормативами для спеціалізованих споживчих банків до 01.01.2013 р. Це дозволить фінустановам, які орієнтувалися на споживче кредитування, адаптувати бізнес-стратегію розвитку до нових вимог.

Наше об’єднання запропонувало низку заходів, які дозволять врегулювати проблеми споживчого кредитування. Зокрема, надавати комерційному банку статус спеціалізованого банку споживчого кредитування, якщо більше 50 відсотків його активів пов'язані зі споживчим кредитуванням.

Для розрахунку нормативу спеціалізованого споживчого банку необхідно виключити із сукупності споживчих кредитів банків будь-які кредити під заставу та залишити  забезпечення у вигляді транспортних засобів у розрахунку резерву під кредитні операції.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.