УКБС проти покладання на банки функцій держорганів

09 серпня 2011, 14:54
Власник сторінки
Экономист
0
450

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» ініціює виключення з низки законів України норм, що містять вимоги щодо виконання банками невластивих їм функцій.


Зокрема, щодо перевірки наявності публічних обтяжень рухомого майна, накладених державним виконавцем, при відкритті кожного банківського рахунку, з подальшим зупиненням операцій (ЗУ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»). 

УКБС зауважує, що щоденне відстеження банками всього кредитного портфелю щодо наявності/відсутності публічних обтяжень, не лише створює незручності для обслуговування клієнтів, а й призводить до подорожчання послуг банку.

Більш доцільно повідомляти державних виконавців про відкриття нових рахунків у випадках, коли публічне обтяження застосовано до коштів або інших цінностей, що знаходяться на рахунках чи зберіганні безпосередньо у цьому банку. Та створити для цього електронну систему обміну інформацією між банками і держвиконавцями.

Також УКБС проти покладання на банки обов’язку за рахунок власних коштів сплачувати органам Пенсійного фонду суму, що дорівнює сумі несплаченого платником єдиного внеску (ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування»).

УКБС, вважаючи необґрунтованою цю норму Закону, зауважує, що здійснення контролю за правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску є законодавчо визначеною функцією Пенсійного фонду. А встановлення для банків «солідарної» відповідальності за неповну сплату платниками сум єдиного внеску суперечить Конституції України, згідно якої юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Тому відповідальність за повноту сплати сум єдиного внеску мають нести виключно платники страхових внесків.

Крім того, УКБС ініціює зняття з банків функції перевірки документів щодо державних закупівель, що вже були перевірені Державним казначейством України (ЗУ «Про здійснення державних закупівель»). Адже на сьогодні здійснення державного регулювання та контролю у сфері закупівель покладено на низку державних органів, у т.ч.: Уповноважений орган в особі Міністерства економіки, Державне казначейство, Рахункову палату, Антимонопольний комітет, Головне контрольно-ревізійне управління, Держкомстат.

 Здійснення контролю за сферою держзакупівель виключно вказаними державними органами цілком відповідає Господарському кодексу України, за яким здійснення контролю за суб’єктами господарювання є функцією держави. 

А також відповідає призначенню кожного органу виконавчої влади, що закріплене у спеціальних нормативно-правових актах, якими регулюється діяльність зазначених органів. Виконання банком будь-яких додаткових функцій, не притаманних банківській діяльності, створює додаткові ризики (для репутації, фінансового стану тощо), а отже, не відповідає інтересам клієнтів банку, його вкладників та кредиторів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.