УКБС:"Відтермінування нових нормативів зменшить ризики банківської системи"

19 серпня 2011, 10:03
Власник сторінки
Экономист
0
540

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” надала Національному банку України аргументи щодо необхідності доопрацювання проекту постанови Правління НБУ “Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”.


УКБС звернув увагу на недоцільність виключення результатів переоцінки основних засобів із регулятивного капіталу. Оскільки такий підхід, всупереч вимогам стандартів бухгалтерського обліку України, не відображає справедливої вартості  основних засобів.

Також запропоновано розглянути можливість включення субординованого боргу до капіталу банку (після 01.01.2012 року) без щорічного зменшення на 20% від його первинної вартості. Це дозволить банкам враховувати борг в розрахунку регулятивного капіталу в повному обсязі, в тому числі і для здійснення активних операцій з кредитування реального сектору економіки.  

Крім того, для уникнення суперечливих ситуацій УКБС пропонує уточнити терміни “істотна участь”, “асоційована особа”, “контроль”, “відокремлений підрозділ”.

УКБС вважає, що потрібно виключити з проекту вимогу щодо зменшення регулятивного капітал банку на суму вартості нерухомого майна, яке не відчужене банком протягом одного року з моменту набуття права власності з метою запобігання збиткам фінустанов.

Адже, у період світової кризи 2008 – 2009 років через неспроможність позичальників погасити кредитну заборгованість дестабілізацію ринку нерухомості та значне падіння її вартості, банками отримана велика кількість об’єктів. На сьогодні вартість нерухомості залишилась незміною. Відтак, вимога НБУ призведе до зменшення регулятивних капіталів багатьох банків або змусить фінустанови відчужувати зазначену нерухомість за цінами, нижчими за вартість її придбання. Це негативно позначиться на фінансовому стані усієї банківської системи.

В якості альтернативного рішення УКБС пропонує, у випадку прийняття НБУ цієї норми, запровадити поетапне зменшення регулятивного капіталу на суму вкладень банків в інвестиційну нерухомість.

Також, експерти Асоціації вважають за потрібне повернутися до низки питань, які не знайшли вирішення у проекті змін до Інструкції. Зокрема, скасування норми згідно з якою регулятивний капітал банку повинен бути не менше статутного та ін.    

УКБС вважає, що необхідно відтер мінувати до 01.01.2013 строк введення нормативів інвестування, які запроваджують більш жорсткі вимоги до діяльності банків,

Адже, введення цих норм змусить фінустанови переводити субординований борг у статутний капітал. Це, в свою чергу, викличе цілу низку регулятивних та технічних складнощів, потребуючи значних часових ресурсів. Внаслідок цього буде уповільнено виконання заходів, які сприятимуть зменшенню ризиків національної банківської системи та забезпеченню її стабільного функціонування. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.