УКБС:“Нормативи НБУ суперечать світовим стандартам"

19 серпня 2011, 13:51
Власник сторінки
Экономист
0
793

”Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” запропонувала НБУ доопрацювати проект постанови Правління НБУ “Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”.


УКБС обґрунтував необхідність такого кроку тим, що регулятор запроваджує нові норми, штучні показники яких не тільки підвищують ризики для банків, дублюють вимоги до фінустанов, а й збільшують передумови для застосування до банків штрафних санкцій. Крім того, базовий документ, призначення якого – забезпечення стабільності банківської системи, встановлює економічні нормативи, які не відповідають світовим принципам та міжнародним стандартам фінансової звітності, що може призвести до погіршення іміджу нашої держави та зниження інвестиційної привабливості України.  

Так, експерти УКБС зауважили, що нові нормативи (Н3-1, Н3-2) не відповідають передовій міжнародній банківській практиці, зокрема, рекомендаціям Базельського Комітету з банківського нагляду. Адже, діючий норматив Н3-1 лише обмежуватиме обсяги операцій банків (валюту балансу), не враховуючи рівня ризику за активами. Крім того, ризики, що визначатимуться Н3-1, вже враховані в інших нормативах (Н4, Н5, Н6). Таким чином, введення нового нормативу призведе до подвійного застосування до банків заходів впливу: за порушення нормативів ліквідності (Н4, Н5, Н6), а також Н3-1.

Крім того, застосування нового нормативу Н3-2 дублюватиме існуючий норматив Н3, оскільки після виведення результату переоцінки із складу додаткового капіталу для банків, що не мають субборгу, нормативи Н3 та Н3-2 майже зрівняються. В той же час, усе це наражатиме банки на суттєві процентні ризики. Разом з тим, згідно методики, запропонованої НБУ, при розрахунку нормативів капіталу та кредитного ризику (Н3, Н3-2, Н7, Н8, Н9, Н10) активи не зменшуються на обсяг сформованих резервів (що погіршує ці нормативи), а до розрахунку нормативів ліквідності (Н4, Н5, Н6) вводиться зменшення активів на обсяг відповідних страхових резервів (що також вводить більш жорсткі вимоги для банків).

Хоча, за методикою, що використовується центробанками провідних країн, при розрахунку кредитних ризиків обсяг кредитної заборгованості зменшується на суму сформованих страхрезервів. Відповідно, при розрахунку активів банку, враховується залишкова вартість активів (з вирахуванням сформованих страхових резервів за активними операціями).  

УКБС вважає, що алгоритм розрахунку усіх економічних нормативів має відповідати одним і тим самим підходам до їх розрахунку, а не мати на меті погіршення нормативів будь-якою ціною. Це відповідатиме принципам та вимогам Базелю і міжнародним стандартам фінансової звітності.

Адже, створення подвійних стандартів суттєво ускладнює сприйняття та аналіз звітності банків, особливо для міжнародних аудиторів та рейтингових агентств, уповільнюючи залучення закордонних капіталовкладень для оздоровлення національної економіки.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.