УКБС:"Неоднозначна судова практика унеможливлює активізацію іпотечного ринку"

22 серпня 2011, 14:17
Власник сторінки
Экономист
0
641

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», проаналізувавши судову практику банків з кредитних відносин, звернулась до Національного банку за сприянням у вирішенні проблеми неоднакового застосування судами норм матеріального і процесуального права


УКБС надав НБУ підтвердження неоднозначності судової практики у справах про визнання недійсними кредитних договорів, договорів застави, іпотеки, поруки та ін., що свідчать про наявність у судів проблем при застосуванні чинного законодавства України, зокрема, судових помилок, виявлених судами апеляційної та касаційної інстанцій.

Одночасно УКБС закликав регулятора втрутитись у ситуацію зі спробами несумлінних боржників визнати недійсним поручительство за кредитами, виданими корпоративним клієнтам в форматі кредитних ліній, з тих підстав, що поручительство за кредитним договором, кошти за яким виділялися траншами,               не було прив’язане до конкретної суми позики.

Подібні прецеденти і неоднозначні судові рішення не лише дестабілізують банківський сектор через зростання рівня проблемної заборгованості, а, насамперед, загрожують реальному сектору економіки скороченням обсягу кредитування за такими програмами і збільшенням витрат на залучення кредитних коштів.

На думку УКБС, недосконала судова практика призводить до накопичення ризиків банків, що може нівелювати наміри НБУ і Уряду активізувати іпотечний ринок та забезпечити доступ реального сектору до довгих і дешевих кредитів. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.