УКБС:"Вдосконалення правового поля сприятиме прозорості фінринку"

25 серпня 2011, 12:34
Власник сторінки
Экономист
0
466

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” отримала від Національного банку України та Державної податкової служби України роз’яснення стосовно виконання банками функцій податкових агентів при успадкуванні фізичною особою права на грошовий вклад.

 

Нацбанк повідомив, що оскільки після смерті спадкодавця об’єкт спадщини (вклад) перебуває у фінустанові, банк повинен утримати податок на доход фізичної особи – спадкоємця за рахунок вкладу (в тому числі розміщеного в іноземній валюті).  

Також банк з метою визначення ставки оподаткування об’єкту спадщини має встановити ступінь споріднення спадкоємця зі спадкодавцем на підставі наданого спадкоємцем документа. Зокрема, свідоцтва про спадщину, в якому зазначено про родинні зв’язки із спадкодавцем. 

Крім того, регулятор зауважив, що банки зобов’язані повідомляти ДПCУ про виплачені спадкоємцям суми доходу (спадщини), нарахованого (сплаченого) на користь платників податку   (форма №1ДФ), і суми утриманого з них податку, які необхідні для здійснення органами державної податкової служби завдань, передбачених законом.

Державна податкова служба роз’яснила порядок сплати податку з доходів фізичних осіб  вкладу спадкоємцями-нерезидентами.

“Роз’яснення НБУ та ДПСУ забезпечать прозорий механізм застосування норм податкового та банківського законодавства при оподаткуванні успадкованих депозитів фізичних осіб, – вважає Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Це спростить діяльність не тільки банків, а й інших фінустанов, які залучають кошти фізосіб у національній та іноземній валютах”.    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.