УКБС:“Заборона комісії при знятті готівки з карток не сприятиме прозорості економіки”

26 серпня 2011, 09:08
Власник сторінки
Экономист
0
467

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” вважає, що заборона комісії при знятті коштів через банкомат, запропонована у законопроекті від 05.08.2011 № 9045 “Про внесення змін до ЗУ “Про банки та банківську діяльність”, призведе до зменшення прозор

  УКБС зазначив, що на даний час відсоток безготівкових розрахунків у торгівельній мережі України набагато менший, ніж у західних країнах і за даними Міністерства фінансів становить лише 6% усіх платежів за допомогою платіжних карт. З огляду на це, комісія за зняття готівкових коштів є потужним чинником мотивації клієнтів банків до проведення безготівкових розрахунків, зокрема, через POS-термінали у торгово-сервісній мережі, а також за допомогою систем електронного (інтернет-) банкінгу. Це надзвичайно важливо в контексті розвитку системи грошового обігу, оскільки призводить до зменшення частки готівкових операцій в економіці (на відміну від операцій зняття готівки в банкоматах).

Реалізація норм законопроекту знівелює дію зазначеного інструменту, оскільки жодним чином не буде стимулювати громадян до використання банківських краток при розрахунках, а дозволить ще більше використовувати картки лише як інструмент доступу до готівки.

Також експерти Асоціації вважають, що запропоновані в проекті зміни радикально вплинуть на структуру тарифів по обслуговуванню платіжних карток, що призведе до їх підвищення. Це відобразиться у зростанні та/або встановленні інших банківських комісій, пов’язаних з випуском та обслуговуванням платіжних карток (плата за випуск картки, та/або відкриття рахунку, щомісячний платіж за користування, відсоток за зарахування коштів за зарплатними проектами тощо).

Адже комісія, яку сплачує клієнт за отримання готівки у банкоматах, обумовлена витратами банку, пов’язаними з обробкою готівки, інкасацією банкоматів, орендою, амортизацією, закупівлею обладнання тощо, а також розрахунками за міжбанківською комісійною винагородою, яка встановлюється міжнародною платіжною системою (що для банку-емітента фактично є собівартістю операції зняття коштів у банкоматі іншого банку).

Автори законопроекту, наприклад, пропонують банкам покривати зазначені витрати за рахунок підвищення тарифів на обслуговування платіжних карток та в межах “зарплатних проектів”.

УКБС вважає, що запропонована заміна існуючої комісії підвищеними тарифами на обслуговування буде непрозорою і незрозумілою для клієнтів. А також зменшить доступність платіжних карток як для безпосередніх користувачів, так і роботодавців, зацікавлених у впровадженні зарплатних проектів, що абсолютно суперечить меті популяризації платіжних карток серед населення.

Наше об’єднання вважає, що адміністративне обмеження, що міститься у законопроекті, не відповідає вимогам сьогодення з огляду на економічні чинники та стратегічні завдання, поставлені перед банківською системою – скорочення обсягів готівкових операцій та підвищення питомої ваги безготівкових платежів клієнтів з метою зменшення рівня тіньової економіки та зниження темпів зростання грошової маси.

Прийняття законопроекту перешкоджатиме якісному розвитку системи безготівкових розрахунків в Україні та обмежуватиме доступ населення до сучасних банківських послуг. Законодавство має стимулювати саме безготівкові розрахунки, оскільки збільшення їх обсягу є ознакою прозорої економіки.   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.