НБУ підтримує пропозицію УКБС щодо перегляду норм валютного регулювання

29 серпня 2011, 12:42
Власник сторінки
Экономист
0
531

Національний банк України підтримує пропозицію Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” щодо доцільності включення резервів до розрахунку лімітів валютної позиції.

Раніше УКБС повідомив, що нормативними актами регулятора запроваджено суттєві зміни, в результаті яких ускладнились умови здійснення уповноваженими банками валютних операцій. Зокрема, введено чотирикратне зменшення ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції – з 20% до 5% регулятивного капіталу та щоденний контроль із одночасним посиленням санкцій за порушення валютних лімітів.

У зверненні до НБУ УКБС зазначав, що різке зниження ліміту довгої відкритої позиції банку (враховуючи обов’язок банків формувати страхові резерви у валюті зобов’язань та високий процент проблемної заборгованості) може призвести до збитків банків від переоцінки у випадку зростання офіційного курсу іноземної валюти та збільшує ризики валютної ліквідності банківської системи.

Для збереження рівноваги на валютному ринку України експерти Асоціації запропонували повернути резерви до розрахунку лімітів валютної позиції (які було виключено в 2009 році згідно з постановою НБУ від 28.02.2009 № 109, далі – Постанова № 109). Це мінімізує вплив введених валютних обмежень та збалансує вимоги регулятора щодо дотримання лімітів валютної позиції банку.

Розглянувши аргументи УКБС, НБУ повідомив, що програмою “Стенд-бай” з Міжнародним валютним фондом (далі - МВФ) передбачено запровадження в дію графіка поступової відміни Постанови № 109. Тому, наступним кроком Нацбанку має стати включення у розрахунок лімітів валютної позиції резервів, сформованих під активні операції банків в інвалюті. Разом з тим, запровадження вказаних змін має здійснюватися поетапно.

Крім того, регулятор поінформував, що для приведення загальної короткої відкритої валютної позиції до встановленого значення ліміту, банки мають можливість списувати безнадійну заборгованість за активними банківськими операціями (відповідно до постанови НБУ від 01.06.2011                     № 172) та купувати іноземну валюту.

Врахування регулятором пропозицій нашого об’єднання дозволить не тільки мінімізувати валютні ризики фінустанов, а й сприятиме забезпеченню лібералізації валютного ринку відповідно до зобов’язань перед МВФ (Меморандум від 16 липня 2010 р.) щодо зменшення обсягу регуляторних валютних обмежень.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.