УКБС проти обмеження споживчого кредитування

06 вересня 2011, 14:47
Власник сторінки
Экономист
0
443

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” вважає, що розроблений Національним банком України проект постанови “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” щодо регулювання операцій зі споживчого кредитува

Зокрема, УКБС вважає недоцільним вилучення транспортних засобів        (далі - ТЗ) з переліку предметів застави, що беруться до розрахунку резервів за кредитами фізичних осіб (зміни до Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків).

Адже, це призведе до необхідності формування банками додаткових резервів у значних обсягах, що буде мати негативний вплив на фінансовий результат та капітал банків. Крім того, внаслідок нововведення підвищуватимуться вимоги до потенційних позичальників та зростатиме вартість автокредитів. Це, відповідно, зменшить попит і доступність таких кредитів для населення та негативно вплине на національний ринок виробництва автомобілів.

Також УКБС виступив проти віднесення споживчих кредитів, які надані фізичним особам для придбання імпортних товарів, до кредитів із ступенем ризику 200 відсотків (зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні).

Віднесення цих кредитів до найбільш ризикових є економічно необґрунтованим, оскільки кредит позичальнику класифікуватиметься залежно від виробника продукції. Фактично зазначені кредити безпідставно вважатимуться більш ризикованими, ніж ті, які надані фізособами для купівлі вітчизняних аналогів, що призведе до суттєвого збільшення процентних ставок за споживчими кредитами на купівлю продукції іноземного виробництва.

Крім того, запровадження для споживчих кредитів коефіцієнту ризику 200% суперечить логіці через фінансову неможливість втрати більш, ніж 100% активу. Тому, на думку УКБС, ризик повинен встановлюватися в інтервалі від 0% до 100%.

УКБС вважає, що прийняття зазначених змін спричинить скорочення обсягів споживчого кредитування та направлення коштів банків у більш ризиковані напрямки діяльності.

 Крім того, враховуючи, що всі види споживчого кредиту мають соціальний характер, такий підхід не сприятиме вирішенню суспільних проблем, зокрема підвищенню життєвого рівня населення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.