Нові злети та падіння

17 травня 2012, 18:57
Власник сторінки
0
521
Нові злети та падіння

Луциківка. Середина ХІХ ст. Почалися селянські виступи і царський уряд відмінив кріпосництво. Селянам за викуп надавали садиби й польові наділи. Луциківчани також одержали землю. Село було багате, кож

Аграрна реформа прискорила розвиток капіталізму, що руйнувало сільську общину. Земля зосереджувалася в руках куркулів, зростала кількість безземельних. 

Після революції 1917 р. почало відроджуватися сільське господарство, селяни вступали до колгоспу, нарощували випуск сільгосппродукції.

У 1926 р. в Луциківці налічувалося 513 одноосібних селянських господарств, населення складало 2 860 чоловік. Селяни створили споживче товариство по збору цукрових буряків, товариство по спільній обробці землі. У селі два рази на рік відбувалися ярмарки.

У 1930 р. в Луциківці було створено два колгоспи: «13 років Жовтня» на правому березі р. Сули й «Ім. Комінтерна» – на лівому.

Після Великої Вітчизняної війни село поступово відроджується.

У 1951 р. колгоспи об`єдналися в один – «Комінтерн», який поступово перетворювався в багатогалузеве господарство. Нелегкою працею колгоспники добивалися збільшення врожаїв, прибутків. На початку 60-х рр. Луциківку було включено до Білопільського району.

У 1975 р. колгосп «Комінтерн» приєднали до колгоспу «Дружба» з центральною садибою в с. Марківка. Проте в 1987 р. колгоспи було роз`єднано. Новостворене сільгосппідприємство у Луциківці дістало назву «Світанок». На цей період були побудовані нові вулиці, в село повернулася молодь. Головою сільської ради в той час працював І. Я. Калюжний, який доклав немалих зусиль для розвитку території ради, газифікації. Колгосп «Світанок» почав нарощувати темпи виробництва сільгосппродукції. А в 90-х рр. він реорганізовується в                         КСП «Луциківське». Члени колгоспу одержали сертифікати на право приватної власності на землю. Селяни вирішили перейти на інші форми господарювання. У 1999 р. створено приватне підприємство «Булат». Згодом, через декілька років по тому, в 2006 р. компанія «Українські аграрні інвестиції» орендувала землю в селян та створила Луциківську філію ПП «Дружба – 6», сучасне високотехнологічне підприємство.

А в 2007 р. в селі було знищено всі ферми, конюшні, свинарні… Було бездумно перекреслено все те, чого наші люди добивалися та будували протягом століття.

На сьогодні Луциківська філія ПП «Дружба – 6» займається лише сіянням кукурудзи, соняха та озимої пшениці.

Високі технології, розвиток машинобудування, нові злети та падіння… А що ж чекає селян попереду?..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.