Народних депутатів від Тернополя вимірювали ЧЕСНОМЕТРом

29 липня 2012, 13:06
Власник сторінки
історик, громадський діяч
0
432
Народних депутатів від Тернополя вимірювали ЧЕСНОМЕТРом

26 липня у Тернополі відбувся круглий стіл «ЧЕСНИЙ аудит народних депутатів», де було презентовано результати незалежного дослідження чинних народних депутатів на відповідність критеріям руху Чесно.

26 липня у Тернопольському центрі комунікацій  відбувся круглий стіл «ЧЕСНИЙ аудит народних депутатів», де було презентовано результати незалежного дослідження чинних народних депутатів на відповідність «критеріям доброчесності» руху ЧЕСНО.

Учасниками круглого столу були один з ініціаторів Руху ЧЕСНО – Олег Рибачукрегіональний координатор громадського руху «Чесно» Андрій Зінченко, регіональний координатор руху ЧЕСНО у Тернополі – Юрій Лотоцький, експерти – Юрій Моргун, Тарас Требеняк, Ярослав Чорнозуб та ін., члени координаційної ради руху ЧЕСНО  у Тернополі, а також на зустріч були запрошені представники усіх політичних сил Тернопільщини.

 Модератором круглого столу був член координаційної ради у Тернополі Ігор Процик

 Як зазначили модератор круглого столу Ігор Процик на початку його проведення: «Круглий стіл «ЧЕСНИЙ аудит народних депутатів» – це початок конструктивного діалогу громадянського суспільства з тернопільським політикумом щодо якості кандидатів, котрі потраплять до партійних списків та кандидатів-мажоритарників, які братимуть участь у парламентських виборах. Також серед завдань круглого столу – спільно з лідерами політичних сил області обговорити виклики та завдання майбутнього парламенту».

Під час круглого столу учасники руху ЧЕСНО представили результати першого етапу громадського аудиту кандидатів у депутати. Завдяки новітньому онлайн інструменту – ЧЕСНОМЕТРу – кожен виборець тепер зможе ознайомитися з профайлами чинних депутатів щодо їх відповідності критеріям ЧЕСНО. Однак сьогодні є вже реакція окремих народних депутатів щодо суб’єктивності даних ЧЕСНОметра. Однак як зазначив Олег Рибачук: “Чим більше буде суб’єктивізму до ЧЕСНОМЕТРа зі сторони політиків, тим він буде об’єктивнішим для виборців “

Особливу зацікавленість в учасників круглого столу викликали дані ЧЕСНОметра, що стосувались депутатів Верховної Ради, обраних від Тернополіщини. Експерти та громадські діячі відзначили той факт, що жоден із представників Тернопілля не пройшов усіх фільтрів ЧЕСНО, тобто шести критеріїв доброчесності. Незважаючи на їх невелику кількість (всього 5 депутатів від Тернопільщини), жоден із них на даний момент не подав декларацію про доходи за минулий рік, тим самим порушивши один із критеріїв.

На думку учасників круглого столу ЧЕСНОметр може суттєвим чином вплинути на якість майбутнього парламенту. Зокрема, в ході обговорення ЧЕСНОметра політичний експерт Ярослав Чорнозуб   відзначив, що “Коли операційна система не працює належним чином вона має бути перезавантажена. І ЧЕСНО — це один із проектів, котрий допоможе перезавантажити нашу політичну операційну систему”.

 Під час круглого столу значну увагу було приділено положенням нового закону про вибори, згідно із якими значно звужуються можливості медіа оприлюднювати аналітичну інформацію про діяльність політичних партій. Коментуючи ці обмеження, один із співзасновників руху ЧЕСНО Олег Рибачук відзначив: “Попри ці обмеження ніхто не може лімітувати право громадян обговорювати і аналізувати діяльність політичних партій, депутатів та інших представників влади. І ЧЕСНОметр — це чудова платформа як для спільного аналізу так і для поширення цієї критично важливої для суспільства інформації”.

 Презентація ЧЕСНОметра в Тернополі відбулась в рамках низки регіональних представлень цього аналітичного інструменту. Наступними містами де пройдуть презентації ЧЕСНОметра стануть Івано-Франківськ (27 липня), Дрогобич (29 липня), Рівне (30 липня) та Луцьк (30 липня).

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.