«НАШЕ ПРАВО»: "Зрізаний хрест - злочин проти релігійних почуттів громадян".

24 серпня 2012, 08:44
Власник сторінки
Кандидат политических наук
0
622
«НАШЕ ПРАВО»:  Зрізаний хрест - злочин проти релігійних почуттів громадян .

"Наше право" просить ГПУ порушити кримінальну справу відносно учасниць FEMEN, котрі спиляли поклінний хрест в Києві, за статтею про порушення рівноправності громадян у релігійних переконаннях.

"Ми вважаємо обурливим те, що відбулося в Києві. Це більш тяжкий злочин, ніж хуліганство. Ми подали відповідну заяву в Генпрокуратуру", - повідомив у четвер 23 серпня на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" представник громадської ініціативи, юрист Сергій Годний.

За його словами, дії учасниць FEMEN образили релігійні почуття людей, і це слід кваліфікувати не як хуліганство, а як більш тяжкий злочин, передбачений ч.3 ст. 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань, вчинене групою осіб). Розслідування по цій статті КК, на думку представника громадської ініціативи, буде більш об'єктивним і всебічним.

Присутній на прес-конференції представник "Нашого права", кандидат юридичних наук Василь Панькевич звернув увагу на те, що цей злочин було скоєно навмисно та публічно, а метою таких дій була образа тих людей, хто вважає хрест символом своєї віри. У багатьох країнах світу подібні злочини віднесені до категорії руйнування основ державності та перебувають у компетенції органів національної безпеки. В Україні ж ст. 161 ККУ знаходиться у підслідності органів прокуратури.

В.Панькевич повідомив, що в заяві на ім'я генерального прокурора України Віктора Пшонки представники громадської ініціативи "просять розглянути питання порушення справи стосовно тих, хто зрізав хрест, взяти під особистий контроль хід слідства, встановити організаторів, підбурювачів, пособників і співучасників цього злочину, дати юридичну оцінку бездіяльності осіб, які були свідками цього злочину, в тому числі, правоохоронців». Окрім того, правник зауважив, що у випадку порушення такої справи, природнім було б клопотання перед судом про обрання до підозрюваних осіб запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою!

«Злочин віднесений до категорії тяжких, носить значну суспільну небезпеку, а тому питань тут виникати не повинно!» – підтримав позицію колеги юрист Сергій Годний.

За словами ж координатора «Нашого права», кандидата педагогічних наук Бориса Максимчука, якщо не буде належної реакції з боку прокуратури, то представники громадської ініціативи будуть звертатися в судові інстанції. Він підкреслив, що перспектива порушення такої справи, розслідування та притягнення до відповідальності винних залежить від того, скільки ще людей звернеться з подібними заявами до правоохоронних органів. «Сьогодні ми усі вже зрозуміли, що даний злочин – наслідок морального зубожіння нашого суспільства. Свідоцтвом цьому має слугувати відсутність належної реакції на подібний антилюдський вчинок з боку як влади, так і широкого загалу,» - зазначив науковець.

Громадська ініціатива "Наше право" створена після інциденту зі спилювання поклінного хреста. У цю групу увійшло понад 50 осіб. «Сьогодні кожен з нас вважає себе потерпілим від цього зухвалого та важкого злочину, -  заявив у ході прес-конференції активіст «Нашого права» Олексій Рябоконь. Особисто для мене ще важко у повній мірі осмислити все те що трапилось! Я до цього часу перебуваю у певному шоковому стані, а тому вважаю що влада має дати належну правову оцінку злочину проти релігійних почуттів громадян у іншому випадку в Україні вже немає нічого святого! Мені страшно за майбутнє моїх дітей!»

Як повідомлялося, 17 серпня вранці активістки FEMEN спиляли бензопилою і повалили поклінний хрест в центрі Києва недалеко від Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневий палац). Таким чином вони ніби то висловили підтримку і повагу учасницям групи "Pussy Riot", яких Хамовницький суд Москви засудив за скандальну акцію в храмі Христа Спасителя учасниць Pussy Riot до 2 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Пізніше одна з учасниць «панк-молебні» у російській столиці різко засудила дії активісток FEMEN.

Київська міліція порушила кримінальну справу за фактом знесення поклінного хреста за статтею "хуліганство". За подібний злочин скоєний групою осіб настає кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років. Поки ніхто не затриманий. Відповідно до санкції ч.3 ст. 161 ККУ Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних  переконань  карається позбавленням  волі  на  строк  від  п'яти до восьми років.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.