УКБС: РИНОК ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ПОТРЕБУЄ ОПЕРАТИВНОГО РЕАГУВАННЯ

29 серпня 2012, 14:29
Власник сторінки
Экономист
0
323

Проект змін до Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання фінансових послуг" (реєстр. № 11060) гальмуватиме легітимізацію нових фінансових послуг

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) вважає, що проект змін до статті 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання фінансових послуг» щодо видів фінансових послуг» (реєстр. № 11060 від 02.08.2012) потребує доопрацювання, адже гальмуватиме легітимізацію нових фінансових послуг.

  Так, УКБС позитивно оцінює пропозицію проекту щодо зменшення ризиків виникнення шахрайських схем (на кшталт «фінансових пірамід») шляхом уточнення існуючого переліку фінансових послуг шляхом віднесення до них також банківських послуг, управління майном для фінансування об’єктів будівництва і операцій з нерухомістю, операцій з іпотечними активами при емісії іпотечних цінних паперів.

Водночас, викликає застереження передбачена у проекті заборона надання фінансових послуг, що не входять в перелік вказаного Закону, та право регуляторів фінансових ринків визначати приналежність тих чи інших операцій до конкретного виду фінансових послуг.

УКБС зауважує, що це може суттєво уповільнити темпи розвитку банківського сектору, а також призвести до надмірної зарегульованості фінансового ринку України. Адже така норма фактично дозволить регуляторним органам забороняти надання будь-якої фінансової послуги, що  не входить до переліку.

Крім того, законопроект не містить механізму легітимізації фінансових послуг, що не увійшли до переліку, визначеного Законом (це можливо лише шляхом внесення змін до самого Закону).

Згідно Конституції України, органи, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, не є суб’єктами законодавчої ініціативи (крім Національного банку України), тому позбавлені можливості самостійно ініціювати процедуру легітимізації нових фінансових послуг, - зазначають в Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз". – Це, з огляду на тривалу процедуру прийняття законодавчих змін, не дозволить регуляторам оперативно реагувати на розвиток ринку і появу нових фінансових послуг. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.