Немирна відповідальність

06 вересня 2012, 13:29
Власник сторінки
Керівник Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді
0
410

Така незручна ситуація, коли молоді та старші правозахисники з числа сучасної інтелігенції громадянського суспільства не зійшлися...

Така незручна ситуація, коли молоді та старші правозахисники з числа сучасної інтелігенції громадянського суспільства не зійшлися в позиції по новому закону, який би унормував в Україні порядок проведення й організації мирних зборів. Така ситуація, коли вони одне одного чи не почули, чи не зрозуміли, але підвели - на превеликий жаль.

Ще вчора країною пройшли, як написав її ініціатор, спонтанні, але щирі виступи проти законопроекту 2450. Сьогодні ж Верховна Рада, в цій порядок денний він був внесений, перенесла розгляд документу в другому читанні. Вже після цього протестна молодь також щиро раділа…

І зовсім для неї - молоді - і для законопроекту невчасно з'явилося відкрите звернення провідних правозахисників України, які просили ухвалити документ. Але: по-перше, звернення пішло тиражуватися в ЗМІ уже після парламентського переносу, по-друге, умовою прийняття 2450 мало б стати одночасне прийняття ще й іншого законопроекту - 10569.

Останній проект був узагалі провалений. За нього віддали голоси трішки більше 200 багнетів (і не парадоксально, що не опозиційних, бо автором є Юрій Мірошниченко).

Що ж принесло відтермінування 2450 і провал 10569? По-перше, в країні зберігся статус-кво з організації та проведенням мирних зборів, що регламентується фактично Порядком організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР (а не прямим конституційним правом) і що надає підстав правоохоронцям складати адміністративні протоколи на протестних громадян, а судам конвеєром підтверджувати їх і забороняти масові народні збори. По-друге, відмова від змін у ряді нормативних актів щодо відповідальності громадян і їхніх об'єднань за порушення будь-якого (нового чи старого) порядку проведення мирних зборів (що спричинена неприйняттям законопроекту 10569) лишає підстави для тих самих правоохоронців і судів накладати в подальшому ті самі штрафи й інші покарання на "порушників спокою", що існують сьогодні.

Що ж треба робити? Сподіваюся правозахисники прийдуть до консенсусу, а парламент дослухається до них…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законы,митинг,протесты,протест,демонстрации,законодавство,закон,законопроект,митинги,демонстрация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.