Час нових зелених

09 серпня 2012, 13:46
Власник сторінки
Керівник Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді
0
319

Зростаючи на "молодому" Роганському житловому масиві завжди було приємно відвідувати інший рідний район - Салтівку (яка помилково на радянських військових картах підписувалася як Салтиковка)...

Зростаючи на "молодому" Роганському житловому масиві завжди було приємно відвідувати інший рідний район - Салтівку (яка помилково на радянських військових картах підписувалася як Салтиковка), де дорослих зелених насаджень було вдосталь.

Тепер щодня бачу як все менше і менше здорових дерев лишається під вікнами. Ні, їх не вирубали. Одні - вже геть старі - попадали, інші - вирвало тропічними буревіями, що останніми літами часто вітають в наші краї. Картина з більшим антропологічним впливом відкривається по всьому містові. Щоранку по дорозі на роботу сумно дивитися на зникаючи поштучно кулясті клени на всьому протягові вулиці Героїв праці, сосни в бору біля Журавлівського гідропарку та Великої Данилівки.

В дитинстві дідусь розповідав, що вся зелена захисна лінія ХТЗ між сучасним Московським проспектом і сучасною вулицею Миру (що зараз нещадно знищується, бо алея промислових гігантів уже ніколи не запрацює "по чорному" як раніше) була висаджена місцевими мешканцями та робітниками... Чому ж зараз громада масово (час від часу) не робить те саме? В міста надлишок дерев і свіжого повітря?

З одного боку є нормативна вимога за зрубане, наприклад, забудовником дерево висадити два-три або перерахувати в міську скарбничку кошти на нові деревця та газони з клумбами. З іншого - за згниле дерево, дерево, що впало від пориву вітру або вражене напівпаразитом омелою, природа відплачує тільки самосівом. А людина?

Чи готова міська громада сьогодні висаджувати нові зелені масиви? Які в неї при цьому можуть бути вороги та друзі?

По місту безліч приватних оголошень "Пиляємо дерева", житлово- та шляхо-експлуатаційні контори, дитсадочки й інші комунальні заклади дають "Зеленбуду" заявки на повне або часткове спилювання деревець. А чи хтось рахує, де вивільнюються площі, на яких можна займатися зеленим висаджуванням?

І чи може рядовий мешканець піти саджати дерева? Добре, саджанці несадових дерев не є дорогими. Але ж в місту (такому великому) потрібні вже юні, немаленькі деревця. Зробити посадкові ями, прибрати й утилізувати старі пні (не зробивши багаття посеред двору), підвести або підтягнути небезкоштовну воду... Нарешті, знати де прокладені інженерні комунікації, щоб не висадити, наприклад, липову алею на газопровід середнього тиску...

Здається, що місту потрібна окрема довготривала програма оновлення "легень", яка б виконувалася не тільки з частині зносу, а й відповідно адекватному системному поновленні зелених насаджень. Чи знайдеться в громади й її влади час написати відповідний проект рішення і закласти в міський бюджет на "зелений" кошторис? А потім - час свідомо вийти на суботник? Не через вибори...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Харьков,Харків,екологія,зеленые насаждения,зеленая зона
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.