Очевидний-неймовірний

14 серпня 2012, 19:02
Власник сторінки
Керівник Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді
0
442

Можливо, дійсно сучасне молоде покоління буде хизуватися перед своїми дітьми, що воно старше за Ґуґл, стільникові телефони, мініатюрні ґаджети та канал "Discovery".

Можливо, дійсно сучасне молоде покоління буде хизуватися перед своїми дітьми, що воно старше за Ґуґл, стільникові телефони, мініатюрні ґаджети та канал "Discovery". Сьогоднішній ж день нагадав, що в цей перелік не зможе увійти, наприклад, "Очевидное - невероятное". Бо пішов із життя засновник і незмінний ведучий з 1973 року цього феномену радянського телебачення та популяризації науки Сергій Петрович Капіца.

Вже встигла зрости генерація, яка могла й не бачити його щотижневих посиденьок із провідними науковцями. А сучасні медійники можуть тільки мріяти про глядацьку аудиторію "ОН" у двадцять мільйонів.

Знецінення вищої освіти та жебрацький стан науки вже в 90-ті не зупиняли Капіцу в його прагненні донести до широких народних мас знання чисте, академічне, не спаплюжене вихолощенням мізків.

Уже з появою на телеекранах із супутників і кабельних мереж яскравих науково-популярних сигналів із Європи та США "ОН" лишалося єдиною робочою моделлю зв'язку вітчизняної науки з рядовим населенням. Сумно, але українського еквіваленту Капіци в цьому відношенні досі немає й навряд чи колись буде.

Разом із тим, він і не зможе бути головним борцем із неусвідомленою некомпетентністю багатьох, але публічне обличчя боротьби з псевдонаукою нам би не було зайвим. Може і "професорів Пі" поменшало б?

В моєму серці Капіца лишиться не тільки чарівним спогадом із дитинства, але й далекоглядним незламним інтелектуалом, Перельманом свого часу, передвісником (для сучасної молоді) Мітіо Каку, який в своєму (можливо останньому) листі від 2 серпня цього року закликав:

Телевидение сильнее атомных бомб, сильнее денег и, возможно, всего, что создал человек. И если мы этой силой воспользуемся во благо людей, то, я думаю, в конечном счете, общими усилиями нам удастся сформировать в обществе должное понимание значения науки в современной культуре.

P.S. До речі в українській Вікіпедії розділу "Популяризатори науки" немає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: образование,наука
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.