Замовний тупик

11 серпня 2012, 14:55
Власник сторінки
Керівник Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді
0
417

Тема безкоштовного отримання молоддю вищої освіти не вщухає цілорічно незалежно від початку чи завершення навчального року.

Тема безкоштовного отримання молоддю вищої освіти не вщухає цілорічно незалежно від початку чи завершення навчального року. Особливо вона стає пекучою саме навесні та влітку, коли вступники на І і V курсах змагаються за омріяні держбюджетні місця, а міністерство освіти виправдовується за зменшення "замовлення" або хвалиться його збільшенням.

Як же ж і хто рахує, скільки треба державі кадрів із дипломами молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра? І чи саме державі вони потрібні?

Спробуємо розкласти все по поличках.

Безкоштовна вища освіта - державна гарантія

Конституція України подарувала її громадянам право на безкоштовну вищу освіту в її вузах, що належать власне державі або місцевим громадам. Звісно ж не всім, а тільки переможцям певного конкурсу:

Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Саме конкурсність права безкоштовного отримання диплому вищого навчального закладу підтвердив і Конституційний Суд свого часу.

Спираючись на це державний і місцеві бюджети мали б витрачати певні кошти на "свої" вузи, в яких громадяни надурняк наповнювалася б знаннями та навчиками існуюючих у країні професій. Але ця державна "безкоштовність" виявляється не такою і безкоштовною, як і безкоштовна медицина.

Безкоштовна вища освіта як аванс для роботи на державу

Цікаво, якщо громадянин є законослухняним платником податків (або не є), то він може отримати якісь безкоштовні медичні послуги в комунальній поліклініці. При цьому факт використання таких послуг не створює для громадянина додаткових обов'язків перед бюджетом, який "годує" лікарню.

Цікаво також, що ті самі конституційні гарантії не дозволяють використовувати примусову працю:

Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

То чому ж отримання громадянами безкоштовної вищої освіти має спричиняти зобов'язання віддячити державі, яка дає за податки:

  • якусь медичну допомогу в державних і комунальних закладах - безкоштовно та без інших зобов'язань;
  • вищу освіту в державних і комунальних закладах - безкоштовно та з обов'язком "відпрацювати три роки"?

Чинні закони про освіту (що прийнято задовго до Конституції незалежної України) та про вищу освіту (що прийнято вже після 1996 року, але в повній відповідності до "старшого брата") чітко прописують обов'язок громадян, які отримали вищу освіту в державних вузах, прибути в державний сектор і працювати там не менше трьох років.

Ряд підзаконних актів деталізують цю процедуру:

  • урядова Постанова №992 від 22 серпня 1996 року "Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням" (зі змінами);
  • Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням;
  • Порядок працевлаштування випускників аграрних вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснюється за державним замовленням з урахуванням специфіки галузі.

Зокрема, всі вони дарують можливість таки не відпрацьовувати за деяких причин:

  • встановлення інвалідності І-ІІ групи;
  • встановлення інвалідності І-ІІ групи у дружини (чоловіка) випускника, одного з батьків (або осіб, які їх замінюють) випускника;
  • якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину у віці до трьох років, або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;
  • проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів, офіцерів та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;
  • вступ до вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації (для випускників вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації);
  • неможливість надання випускникові роботи за спеціальністю згідно з медичним висновком (якщо медичний огляд для прийняття на роботу відповідно до законодавства є обов'язковим) або висновком медико-соціальної (експертної) комісії;
  • банкрутство замовника.

Ще нікому не вдалося оскаржити в Конституційному Судові України невідповідність цих актів Основному законові. Разом із тим судова практика показала, що випускникові, який без вище наведених причин, не відпрацював три роки, можна як з легкістю виграти справу, так і з тріском її програти.

Цинічним з огляду на це є позиція МОНМСу, яке заявило:

Через відсутність механізму, який би зобов'язав випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, будь-які матеріальні претензії до нього є неправомірними.

але нічого не зробило, щоб нівелювати нормативно-правову плутанину з "відпрацюванням".

Окремим питанням лишається те, що є державним сектором економіки, в якому мають працювати молоді кадри? Скільки в країні державних підприємств і установ? А скільки робочих місць і вакансій? Яка середня зарплатня?

Виявляється, тільки в Харківській області представників цього сектору:

Кількість суб'єктів ЄДРПОУ за організаційно-правовими формами господарюванняСтаном на 1 березняСтаном на 1 липня
державне підприємство449448
казенне підприємство77
комунальне підприємство672672
державна організація (установа, заклад)853852
комунальна організація (установа, заклад)27862791

Наприклад, у місцевій владі працюють 34439 осіб, середня зарплатня яких становить 3374 грн/міс (120% від середнього рівня по області; станом на червень). По країні в середньому чиновники отримують 3644 грн, а потреба в них становить 8,5 тис.

Державна потреба в кадрах із вищою освітою

Повертаючись до "державного замовлення" треба визначитися, що воно здійснюється:

  • на замовлення центральних і місцевих органів влади (коли такий орган каже, що через Х років йому потрібні N чиновників, службовців і інших працівників);
  • для потреб суспільства в середньостроковій перспективі.

І з першим питань не виникає, бо владні органи або направляють на підвищення кваліфікації власних співробітників, або дають їм іншу/кращу освіту, або кажуть абітурієнтові "Ми вас готуємо, щоб ви працювали на нас". А от із другим - вищеописана загадка - чи за кошт державного бюджету готуються кадри саме для державного сектору? Якщо так, то як рахують скільки через (умовні) п'ять років буде вакансій (зокрема, нових робочих місць) у держсекторі? Якщо ні й держава дає нагоду безкоштовно отримати вищу освіту, то скільком молодим людям давати таку форми державної підтримки? І яким із них?

Державна підтримка отримання вищої освіти

Чинний Закон України "Про вищу освіту" гарантує певне - мінімальне - число місць державного замовлення:

Фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації та ста вісімдесяти студентів у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації.

Але вже не перший рік цей закон намагаються змінити. Ось як, наприклад, у законопроектах, що зареєстровані в Верховній Раді поточного скликання, бачать тему безкоштовної вищої освіти:

Скільки має бути безкоштовних місць?Яке має бути співвідношення бюджетників і контрактників?
Чинний закон "Про вищу освіту"
від 17.01.2002 № 2984-III (зі змінами)
Прогноз: буде скасовано новим законом
Стаття 64. Фінансування вищих навчальних закладівФінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації та ста вісімдесяти студентів у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації.Стаття 23. Правовий статус вищого навчального закладуУ вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності кількість студентів, прийнятих на перший курс на навчання за державним замовленням, повинна становити не менше ніж 51 відсоток від загальної кількості студентів, прийнятих на навчання на перший курс.
Законопроект "Про внесення доповнень до Закону України "Про вищу освіту" (щодо державного замовлення)"
№4656
Прогноз: проект не розглядатимуть
Стаття 18. Повноваження спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі освіти і науки, інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади.... не менше 20 відсотків від загального обсягу державного замовлення по напрямкам професійної підготовки в галузі медицини, освіти, культури, сільського господарства та державного управління у вищих навчальних закладах державної форми власності закріплюється за особами, що проживали та навчалися в сільській місцевості і селищах міського типу останні п'ять років перед початком проведення вступних тестувань.-
Законопроект "Про вищу освіту"
№6194
Прогноз: проект не розглядатимуть
Стаття 67. Фінансування вищих навчальних закладівФінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки кадрів з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних (освітньо-наукового) рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється з урахуванням державного замовлення, визначеного в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів професійних коледжів та ста вісімдесяти студентів в університетах, академіях, коледжах.-
Законопроекти "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах) "
№8340, №9007, №10154, №11059
Прогноз: проекти не розглядатимуть
-Стаття 23. Правовий статус вищого навчального закладуУ вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності кількість студентів, прийнятих на перший курс на навчання за державним замовленням, повинна становити не менше ніж 75 відсотків від загальної кількості студентів, прийнятих на навчання на перший курс.
Законопроект "Про вищу освіту"
№9655
Прогноз: проект можуть ухвалити, якщо його не буде замінено на "проект Згуровсього"
Стаття 66. Фінансування вищих навчальних закладівРозміри бюджетних призначень на підготовку кадрів з вищою освітою, а також на підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів визначаються у Законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Показники державного замовлення на підготовку кадрів із вищою освітою формуються з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у кадрах на ринку праці за освітньо-кваліфікаційними, освітньо-науковим і науковим рівнями у розрізі спеціальностей спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері економічного розвитку і торгівлі разом з центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки у порядку, встановленому законодавством.

Обсяг видатків на підготовку кадрів за державним замовленням розраховується виходячи з нормативу фінансової забезпеченості на одну особу, яка навчається, відповідно до методики розрахунку фінансування, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

Стаття 22. Правовий статус вищого навчального закладуУ державних і комунальних вищих навчальних закладах кількість студентів, прийнятих на перший курс за державним замовленням, повинна становити не менш як 51 відсоток загальної кількості студентів, прийнятих на перший курс.
Законопроект "Про вищу освіту"
№9655-1
Прогноз: проект не розглядатимуть
Стаття 63. Формування, розміщення та виконання державного замовленняДержавне замовлення здійснюється для підготовки магістрів професійного спрямування з числа осіб, які мають освітній ступінь бакалавра, для потреб органів влади, державних та комунальних підприємств, установ, закладів та організацій, а також для підготовки докторів філософії та докторів наук.

Державне замовлення на підготовку фахівців для потреб Збройних сил України здійснюється для підготовки фахівців кваліфікаційного рівня спеціаліста та магістра професійного спрямування з одночасним здобуттям освітніх ступенів бакалавра або магістра з числа осіб, які мають повну загальну середню освіту.

Показники державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою певної спеціальності формуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі праці та соціальної політики за поданням органів державної влади усіх рівнів та погоджуються зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері фінансів.

Державне замовлення на підготовку фахівців розміщується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки у акредитованих вищих навчальних закладах України незалежно від форми власності на конкурсній основі.

Прийом на навчання за державним замовленням здійснюється на конкурсній основі. Особа, яка вступає на навчання за державним замовленням, укладає з вищим навчальним закладом договір, у якому передбачаються:
- зобов’язання вищого навчального закладу щодо якості навчання та стипендіального забезпечення;
- зобов’язання особи щодо своєчасного виконання навчального плану;
- зобов’язання особи щодо працевлаштування після закінчення навчання;
- відповідальність сторін, у тому числі і матеріальна, за невиконання зобов’язань.

Порядок формування, розміщення та виконання державного замовлення у галузі вищої освіти затверджується Кабінетом Міністрів України.

Стаття 64. Державні гранти на здобуття вищої освіти

Державні гранти для здобуття освітнього чи освітньо-наукового ступеня вищої освіти надаються за кошти Державного бюджету України особам відповідно до їхніх навчальних досягнень за програмами загальної середньої освіти або за результатами здобуття попереднього освітнього ступеня вищої освіти.

Особам, які бажають здобувати вищу освіту за певним освітнім рівнем, можуть надаватися гранти таких типів:
- звичайні гранти, які відповідають середній вартості навчання у державних вищих навчальних закладах;
- максимальні гранти, які відповідають максимальній вартості навчання у державних вищих навчальних закладах;
- спеціальні гранти для галузей знань, які відповідають середній вартості навчання у галузях знань у державних вищих навчальних закладах;
- соціальні гранти.

Розмір державного гранту на здобуття вищої освіти включає оплату вартості навчання у вищому навчальному закладі та кошти на виплату стипендії.

Розмір гранту встановлюється на нормативний строк навчання за відповідним освітнім рівнем і індексується за рішеннями Кабінету Міністрів України відповідно до рівня інфляції.

Рівень навчальних досягнень особи, результати її навчання особи, за якими надається грант для здобуття вищої освіти за першим та другим рівнями вищої освіти, має бути встановлений шляхом зовнішнього незалежного оцінювання.

Критерії та порядок надання грантів для здобуття освітньо-наукового ступеня доктора філософії встановлюється Кабінетом міністрів України.

Розмір звичайного гранту встановлюється окремо для кожного рівня вищої освіти і має бути не меншим від середньої вартості навчання за цим рівнем серед державних вищих навчальних закладів.

Особам, які за результатами зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень за програмами середньої школи увійшли до списку кращих 5 відсотків з кожного предмета, надається грант максимального розміру, достатній для здобуття освітнього ступеня бакалавра в будь-якій галузі знань і будь-якому вищому навчальному закладі України.

Для окремих галузей знань відповідно до потреб ринку та програм соціально-економічного розвитку держави Кабінет Міністрів України може встановлювати спеціальні гранти для здобуття відповідних освітніх ступенів та професійних кваліфікацій. Розмір такого гранту повинен бути не меншим від середньої вартості навчання за відповідним освітнім рівнем у галузі знань у державних вищих навчальних закладах.

Юридичні та фізичні особи можуть брати участь спільно з органами влади у формуванні та наданні спеціальних грантів на умовах соціального партнерства.

Для здобуття освітнього ступеня магістра у галузі медицини та ветеринарії надаються спеціальні гранти.

Спеціальні гранти надаються особам за результатами зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання на конкурсній основі.

Загальна кількість грантів для здобуття освітнього ступеня бакалавра (магістра в галузі медицини чи ветеринарії), що надаються поточного року, має бути не меншою від тридцяти відсотків кількості осіб, які здобули цього року повну загальну середню освіту, і не меншою від п’ятдесяти відсотків кількості випускників загальноосвітніх навчальних закладів III ступеня поточного року.

Особам, які до 18 років визнані дітьми-сиротами, інвалідами, дитиною із багатодітної родини (сім’ї), і які отримали грант на здобуття вищої освіти, надається додатковий соціальний грант на навчання.

Особа, яка має право на отримання гранту для здобуття вищої освіти, має право вибрати для проходження навчання будь-який акредитований вищий навчальний заклад України відповідно до умов надання гранту. Вищому навчальному закладу виплачується повна сума гранту незалежно від вартості навчання у цьому навчальному закладі. Якщо вартість навчання перевищує розмір гранту, вищий навчальний заклад має право вимагати від особи сплати різниці з інших джерел. Фінансові умови щодо навчання особи визначаються під час прийому і не можуть змінюватися протягом нормативного строку навчання.

Гранти на навчання перераховуються вищому навчальному закладу окремо на кожен навчальний рік.

Студент чи докторант, який навчається за кошти державного гранту і перериває навчання з поважних причин, протягом трьох років зберігає право продовжити навчання за кошти гранту.

Розміри та кількість грантів на поточний календарний рік встановлюються Кабінетом Міністрів України не пізніше, як за шість місяців до початку навчального року.

Порядок надання грантів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Виплата соціальних грантів здійснюється органами соціального захисту.

-

Проект нової редакції закону про вищу освіту, що шляхом консенсусу підготовлений робочою групою на чолі з ректором НТУУ "КПІ" Михайлом Згуровським бачить це так:

Скільки має бути безкоштовних місць?Яке має бути співвідношення бюджетників і контрактників?
Стаття 69. Формування та розміщення державного замовленняПоказники державного замовлення на підготовку кадрів із вищою освітою формуються за рівнями вищої освіти та спеціальностями з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у кадрах на ринку праці спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері економічного розвитку і торгівлі у порядку, встановленому законодавством.

Обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня магістра становить не менше 30 відсотків від обсягу випуску бакалаврів, які навчалися за кошти державного бюджету поточного року. Обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня доктора філософії становить не менше 5 відсотків від обсягу випуску магістрів, які навчалися за кошти державного бюджету поточного року.

У вищому навчальному закладі, що має статус національного, обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня магістра становить не менше 50 відсотків від обсягу випуску бакалаврів, які навчалися за кошти державного бюджету в цьому вищому навчальному закладі. У вищому навчальному закладі, що має статус дослідницького, обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня магістра становить не менше 75 відсотків від обсягу випуску бакалаврів, які навчалися за кошти державного бюджету в цьому вищому навчальному закладі.

У вищому навчальному закладі, що має статус національного, обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня доктора філософії становить не менше 10 відсотків від обсягу випуску магістрів, які навчалися за кошти державного бюджету в цьому вищому навчальному закладі. У вищому навчальному закладі, що має статус дослідницького, обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступеня доктора філософії становить не менше 20 відсотків від обсягу випуску магістрів, які навчалися за кошти державного бюджету в цьому вищому навчальному закладі.

Показники державного замовлення на підготовку фахівців із вищою освітою формуються за участю вищих навчальних закладів, які мають визнані наукові школи та високу якість освіти, роботодавців та їх об’єднань.

Обсяг видатків на підготовку кадрів за державним замовленням розраховується, виходячи з нормативу фінансової забезпеченості на одну особу, яка зарахована на відповідний рівень вищої освіти, відповідно до методики розрахунку фінансування, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

Фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України для підготовки фахівців ступеня молодшого спеціаліста здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у коледжах та ста вісімдесяти студентів в університетах, академіях, інститутах при цьому загальний обсяг державного замовлення становить не менше, ніж 51 відсоток кількості осіб, які у поточному році здобули повну загальну середню освіту.

Стаття 69. Формування та розміщення державного замовленняФінансування за рахунок видатків Державного бюджету України для підготовки фахівців ступеня молодшого спеціаліста здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у коледжах та ста вісімдесяти студентів в університетах, академіях, інститутах при цьому загальний обсяг державного замовлення становить не менше, ніж 51 відсоток кількості осіб, які у поточному році здобули повну загальну середню освіту.

А ось у липні в парламенті зареєстровано законопроект №10720, який може змінити відповідні норми закону про вищу освіту стосовно обрахунку кількості держбюджетних місць абстрактним визначенням:

Державне замовлення формується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, та інших державних замовників з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці та обсягів видатків державного бюджету на зазначені цілі.

Координація діяльності державних замовників щодо розміщення та виконання державного замовлення здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення.

Середньостроковий прогноз потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці складається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, на підставі даних, наданих центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері статистики, з урахуванням пропозицій інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Національної академії наук, галузевих національних академій наук, інших бюджетних установ, спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань, а також спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

Для складення середньострокового прогнозу та уточнення його показників центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, Національна академія наук, галузеві національні академії наук, спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань, а також спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні подають щороку до 15 вересня центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, статистичні та інші відомості.
Середньостроковий прогноз складається відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, доводить щороку до 1 листопада середньостроковий прогноз державним замовникам.

Державні замовники подають щороку до 1 грудня центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, пропозиції до проекту державного замовлення на наступний за плановим рік та наступні два бюджетні періоди у натуральному та вартісному виразах відповідно до затверджених критеріїв у розрізі освітньо-кваліфікаційних рівнів, галузей знань і спеціальностей з урахуванням середньострокового прогнозу.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, визначає зведені проектні обсяги державного замовлення і включає їх до проекту Державного бюджету України.

Державні замовники після набрання чинності Законом про Державний бюджет України на відповідний рік подають центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, пропозиції до проекту державного замовлення на плановий рік з визначенням показників середньорічної чисельності, орієнтовної середньої вартості підготовки одного кваліфікованого робітника, фахівця, аспіранта, докторанта, а також обсягів видатків, передбачених державним бюджетом на зазначені цілі, та відповідні обґрунтування щодо наданих пропозицій.

Орієнтовна середня вартість підготовки одного кваліфікованого робітника, фахівця, аспіранта, докторанта розраховується відповідно до методики, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

Порядок формування державного замовлення, у якому передбачається, зокрема, механізм складення середньострокового прогнозу, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Державне замовлення разом з прогнозними загальними обсягами натуральних показників державного замовлення за освітньо-кваліфікаційними та науковими рівнями на наступні за плановим два бюджетні періоди щороку затверджуються окремим рішенням Кабінету Міністрів України.

У разі виникнення потреби у внесенні змін до затверджених обсягів державного замовлення на поточний рік державні замовники подають не пізніше 1 листопада зазначеного року центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, відповідні пропозиції.

Внесення змін до натуральних показників державного замовлення без збільшення їх загальних обсягів за освітньо-кваліфікаційними та науковими рівнями здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, за обґрунтованим поданням державного замовника. Внесення інших змін до обсягів державного замовлення здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення.

Як висновок, треба спробувати зберегти достатні показники державного замовлення на кадри з вищою освітою як певне досягнення соціальності з боку держави, але надалі робити рішучі кроки з:

  • відмови від незрозумілого прогнозування потреб, ще й для державного сектору, що неминуче скорочується;
  • чіткого розділення в Державному бюджетові видатків на вищу освіту для, по-перше, потреб органів влади, їхніх установ і, по-друге, державної підтримки отримання дипломів молодими талановитими й обдарованими громадянами в певній, чітко прописаний (по числу або формулі) гарантованій кількості.

Це вимагає не тільки зміни раду нормативно-правових актів, а й самого бачення вищої освіти стосовно її безкоштовності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: студенты,ВУЗ,студент,высшее образование,Госбюджет,МОН
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.