УКБС ДОПОМІГ НБУ ПОКРАЩИТИ БУХОБЛІК В БАНКАХ

13 грудня 2012, 10:09
Власник сторінки
Экономист
0
248

Регулятор врахував пропозиції банківського співтовариства у доопрацьованому проекті Змін до Правил бухобліку доходів та витрат банків України

Національний банк України врахував пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо обліку у банках доходів і витрат. Це наближує існуючі правила банківського бухгалтерського обліку до міжнародних стандартів та узгоджується із попередніми нормативними актами НБУ.

Зокрема, в рамках доопрацьованого проекту Змін до Правил бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України (постанова НБУ від 18.06.2003 № 255, далі – проект Правил) зазначено, що банк самостійно визначає процес нарахування процентів за фінансовими інструментами в залежності від можливостей програмно-технічного комплексу автоматизації банківських операцій.

Таким чином, у новому проекті Правил скасовано жорстку регламентацію при відображенні нарахованих процентів за рахунками з обліку доходів та витрат за класами. Це усуває ряд проблем, що виникали у банків, зокрема через прив‘язку нарахованих процентів до ефективної ставки відсотка, розрахованої під час первісного визнання. Адже, згідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБУ), ефективна ставка відсотка може змінюватись на протязі терміну дії фінансового інструменту, зокрема, при зміні номінальної процентної ставки (для фінансових активів із плаваючою процентною ставкою).

         Крім цього, регулятор відкоригував використання у проекті Правил рахунків відповідно до зміненого Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України (постанова НБУ від 08.06.2012 №227) та врахував позицію УКБС щодо недоцільності здійснення амортизації дисконту (премії) за фінансовими інструментами одночасно з нарахуванням процентів.

«Слід врахувати, що більшість банків виконують щоденне нарахування процентів, проте  амортизація дисконту є трудомісткою процедурою, яку технічно доцільно виконувати лише один раз на місяць, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.  Тому внесення НБУ запропонованих УКБС змін до проекту Правил банківського бухобліку забезпечить коректне відображення доходів та витрат у місячній звітності фінустанов згідно до міжнародних стандартів».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.