УКБС ПРОТИ ДИСКРИМІНАЦІЇ НЕДЕРЖАВНИХ БАНКІВ

18 грудня 2012, 08:02
Власник сторінки
Экономист
0
218

УКБС закликав НБУ встановити рівні умови нагляду за ощадними банківськими установами всіх форм власності

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала Національному банку України пропозиції щодо визначення статусу та організації нагляду за спеціалізованими ощадними банками.  Це дозволить зменшити ризики у діяльності фінансових установ та не допустить впровадження дискримінаційних принципів банківського нагляду.

Так, розробленим НБУ проектом Змін до Інструкції про регулювання діяльності банків в Україні (затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 № 368, далі – Проект), передбачено виключення кредиторської заборгованості за операціями банку з фінансовими інструментами з розрахунку пасивів банку при визначенні статусу спеціалізованого ощадного банку.

Експерти УКБС вважають, що виконання даної норми потребуватиме від банків певного часу для адаптації та приведення нормативів у відповідність до чинного законодавства. У протилежному випадку виникнуть ризики порушення банками  економічних нормативів, що призведе до фінансових втрат та погіршить умови обслуговування населення.

     До того ж досвід розвинутих країн свідчить, що набуття банками статусу 
«ощадного» ґрунтується переважно на нормах окремого законодавства, а
не запровадженні у короткі терміни спеціалізованих показників. УКБС зазначає,
що в Україні також доцільно перейти до правового регулювання питань
спеціалізації банків та визначити механізм набуття статусу  спеціалізованої
фінансової установи в рамках окремих законів про спеціалізовані банки
(ощадні, іпотечні, тощо).

УКБС звернув увагу регулятора на необхідності збільшення граничного значення  співвідношення вкладів фізичних осіб до пасивів банку при набутті ним статусу спеціалізованого ощадного банку із передбачених Інструкцією 50 до 60 %. Адже в сучасних умовах обмеженості зовнішніх ресурсів саме кошти населення стають одним з основних фінансових джерел національної банківської системи. Так, лише протягом поточного року (за січень-жовтень) обсяги залучених банками коштів фізичних осіб збільшилися на 15 % (або на 45 млн.грн.).

 Крім цього, в УКБС зазначають, що запровадження Проектом спеціальних значень економічного нормативу (коефіцієнту) співвідношення регулятивного капіталу до зобов’язань (Н3-1) лише для спеціалізованих недержавних ощадних банків є економічно необґрунтованою та дискримінаційною нормою. Адже у міжнародній практиці більшість ощадних банків є державними і виконання ними нормативних вимог є першочерговою вимогою їх функціонування.

      «В УКБС переконані в неприпустимості створення нерівних умов 
діяльності для   97 % банків України, що порушує конституційну норму про
захист державою конкуренції у підприємницькій діяльності, - зазначила
Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз»
Галина Оліфер. – Однакові умови нагляду за ощадними банками різних форм
власності разом із збільшенням терміну їх адаптації до спеціалізованих
економічних нормативів, сприятимуть як мінімізації ризиків фінансових
установ,  так і розвитку конкурентного середовища на фінансовому ринку
України».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.