УКБС: МІНФІН ШУКАТИМЕ ГРОШІ В БАНКАХ

20 грудня 2012, 08:05
Власник сторінки
Экономист
0
223

Мінфін склав бюджет за оптимістичним сценарієм і шукає нові підходи до банківських ресурсів

Міністерство фінансів України вперше презентувало громадськості основні макроекономічні показники Державного бюджету та пріоритети податково-бюджетної політики на 2013 рік. Представлена Мінфіном аналітика показала, що бюджет складений за оптимістичним сценарієм (без припущення щодо подальшого розгортання кризових явищ в світовій економіці) і розрахований на збільшення обсягу ресурсів, залучених в економіку через банківський сектор. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», за результатами засідання Громадської ради Міністерства фінансів.

В ході засідання фахівці міністерства, виконуючи доручення Прем’єр-міністра України, поінформували представників інститутів громадянського суспільства про основні параметри бюджетної політики.

Зокрема, зауважено, що з урахуванням суттєвих змін зовнішніх умов функціонування української економіки прогнозні макропоказники на 2013 рік було уточнено, а показники Держбюджету розроблено на основі припущень МВФ щодо розвитку світової економіки, світових товарних та фінансових ринків.

Цей сценарій не припускає подальше розгортання кризових явищ в світовій економіці та передбачає: ВВП номінальний – 1576 млрд. грн.; ВВП реальний – 3,4 %; зростання споживчих цін – 4,8 %; фонд оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців – 482,3 млрд. грн.

Очевидно, що для досягнення вказаних показників в умовах нестійкого розвитку світової економіки у поточному році та погіршення прогнозів розвитку на наступний рік (уповільнення зростання економік країн, що розвиваються: Китай – 7,4% проти понад 10% у докризовий період та 9,2% у 2011 р.; погіршення прогнозів МВФ щодо розвитку світової економіки – на 2012 р. з 3,5% до 3,3%, на 2013 р. з 3,9% до 3,6% та ін.), Мінфін пропонує у бюджеті нові підходи щодо проведення капітальних видатків шляхом залучення додаткових ресурсів через банківський сектор.

 «Зокрема, для заохочення розвитку економіки запропоновано надати дозвіл головним розпорядникам залучати кошти понад обсяги встановлених бюджетних призначень для здійснення капітальних видатків під гарантії Кабміну, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Надаючи кредиторам державні гарантії повернення залучених коштів, Мінфін намагається стимулювати інвестування у реальний сектор».

Крім того, на засіданні громадської ради представники Мінфіну відзначили, що запропонований дефіцит бюджету на рівні 3,2 % ВВП (50,5 млрд. грн.) є оптимальний, враховуючи зменшення доходної частини, а також оцінки МВФ щодо дефіциту бюджету у 2012-2013 рр. у інших країнах, який становитиме відповідно: у Японії – 10% і 9% ВВП; у США – 9% і 7% ВВП; в Іспанії – 7% і 6% ВВП;  у Франції – 5% і 3,5% ВВП.

 Також Мінфіном зауважено, що для зниження бюджетного дефіциту країнами ЄС вживаються непопулярні заходи, як для збільшення доходів бюджету, так і задля жорсткої економії бюджетних коштів, у т.ч. скорочуються соціальні видатки. Так, у багатьох країнах збільшуються ставки ПДВ – у Фінляндії – з 23% до 24%, Іспанії – з 18% до 21%, у Франції – з 19,6% до 20% у 2014 р., на Кіпрі – з 17% до 19% у 2014 р. Крім того, в ряді країн передбачається збільшення ставок існуючих податків та введення додаткових тощо.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.