УКБС ЗАКЛИКАВ НБУ ЗАХИСТИТИ ГРОМАДЯН ВІД ПОШКОДЖЕНИХ БАНКНОТ

21 грудня 2012, 08:11
Власник сторінки
Экономист
0
229

УКБС запропонував Нацбанку покращити норми із визначення платіжності й обміну банкнот та монет національної валюти

З метою захисту інтересів клієнтів, усунення непорозумінь та виникнення конфліктних ситуацій Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала Національному банку України вдосконалити норми для визначення платіжності та обміну національної валюти.

         Так, за результатами аналізу проекту нової редакції Правил визначення платіжності та обміну банкнот і монет національної валюти України (затверджених постановою  НБУ від 17.11.2004 № 547, далі – проект Правил) експерти УКБС надали пропозиції щодо його доопрацювання.

 УКБС звернув увагу регулятора, що норми, які стосуються пошкоджених спеціальною фарбою банкнот, необхідно запроваджувати тільки після внесення змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні. Адже саме в ній має бути чітко визначено, якими документами банк повинен підтвердити клієнту вилучення пошкоджених спеціальною фарбою банкнот та на яких рахунках вони повинні обліковуватись. Це сприятиме усуненню непорозумінь між банками та їх клієнтами.

         Експерти УКБС висловилися також за необхідність врегулювання порядку взаємодії фінустанов з правоохоронними органами при передачі та отриманні банкнот, пошкоджених спецфарбою, чи оброблених  хімічними реактивами під час проведення оперативних заходів (слідчих дій). Одночасно слід чітко регламентувати перелік документів, необхідних для оформлення таких ситуацій.

         Крім цього, УКБС зазначив, що заборону приймати пошкоджені спецфарбою банкноти при здійсненні всіх видів готівкових платежів і переказів доцільно  застосовувати тільки до осіб, діяльність яких передбачає використання спеціальних технічних засобів при роботі з готівкою.

         «Фізичні особи, не маючи змоги здійснити ідентифікацію пошкоджених банкнот, повинні отримати можливість (у разі їх потрапляння при готівкових розрахунках) звернутися до банку для подальшого проведення експертизи та здійснення обміну, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Це дозволить захистити населення від непередбачуваних втрат та конфліктних ситуацій, враховуючи, що готівкові операції в Україні все ще складають близько третини всіх платежів, а обсяг готівки сягає майже 200 млрд. грн.».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.