УКБС ДОПОМІГ ЗАОЩАДИТИ РЕСУРСИ БАНКІВ

28 грудня 2012, 08:04
Власник сторінки
Экономист
0
242

У зареєстрованій 20.12.2012 Мінюстом постанові НБУ від 30.11.2012 р. № 499 враховано пропозиції банківського співтовариства

Національний банк України врахував пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз», які дозволять вдосконалити порядок обліку вартості забезпечення за кредитами та наблизити порядок формування резервів за активними операціями банків до міжнародних принципів банківського нагляду.

Так, Міністерством юстиції  України зареєстровано (20.12.2012 за № 2122/22434) постанову Правління НБУ від 30.11.2012 № 499, якою внесено зміни до Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями (затверджене постановою НБУ від 25.01.2012 №23, далі – Положення).

В рамках прийнятих змін до Положення конкретизовано та розширенно перелік прийнятного забезпечення залежно від рівня ліквідності, яке враховується під час розрахунку резерву. Зокрема, уточнено особливості віднесення до видів забезпечення об’єктів незавершеного будівництва, що належатиме до житлового та нежитлового фондів.

Крім цього, доповнено розрахунок розмiру резерву за кредитами овердрафт даними щодо обсягу заборгованості за  кредитними лініями, за якими невідомі кількість траншів і строк їх погашення.  Це зменшить ризики банківських установ, враховуючи, що за відновлювальною кредитною лінією неможливо попередньо   визначити ефективну процентну ставку. 

Також за пропозиціями УКБС терміни періодичності перегляду банком вартості предметів застави збільшено з одного разу на шість до одного разу на дванадцять місяців. Це дозволить врахувати вплив змін кон’юнктури ринку на вартість предметів застави та стан їх збереження для транспортних засобів та устаткування, що не відноситься до виробничого обладнання.

 «Зменшення удвічі кількості перегляду банками вартості предметів застави дозволить заощадити матеріальні та людські ресурси фінансових установ. Одночасно це знизить вартість обслуговування кредиту та наблизить новий порядок формування резервів до міжнародних вимог банківського нагляду, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим сподіваємося, що у подальшому НБУ врахує пропозицію УКБС щодо доцільності зменшення втричі перевірок банками стану нерухомого майна житлового призначення у платоспроможних позичальників (із щорічної до 1 разу на 3 роки). Це сприяло б зростанню взаємної довіри між банками та їх клієнтами (фізичними та юридичними особами) при реалізації кредитних відносин».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.