УКБС: ДПСУ ПОГЛИБИЛА ПРОБЛЕМУ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

29 грудня 2012, 08:28
Власник сторінки
Экономист
0
377

ДПСУ відкликала лист про збитки з цінними паперами, але проблема залишилась

Відкликання листа ДПСУ щодо оподаткування операцій з цінними паперами не вирішило проблему, яку він створив. Оскільки в той же день ДПСУ замість цього листа затвердила Узагальнюючу податкову консультацію, яка так само обмежує врахування від’ємного фінрезультату за операціями з цінними паперами.

Про це заявляє Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», коментуючи поширену у ЗМІ інформацію щодо відкликання листа ДПСУ № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках», який викликав активні заперечення учасників фінансового ринку.

Так, Державна податкова служба України наказом від 21.12.2012 № 1160 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію (УПК) щодо порядку відображення в податковому обліку суб’єктами господарювання операцій з цінними паперами. У зв’язку з чим, лист ДПСУ № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 втратив актуальність.

Водночас, експерти УКБС зауважують, що проблема щодо обмеження врахування від’ємного фінансового результату за операціями з цінними паперами (яка виникла у зв’язку з виданням вищезазначеного листа ДПСУ), залишилась невирішеною у правовій площині. Адже УПК прописана таким чином, що ст. 150 Податкового кодексу (порядок урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування в результатах наступних податкових періодів) і надалі застосовується щодо врахування від’ємного значення операцій з цінними паперами.

УКБС зауважує, що саме у цьому – головна невідповідність позиції ДПСУ нормам податкового законодавства, про необхідність перегляду якої зазначали як державні органи (Верховна Рада, Національний банк, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку), так і громадські ради при Державній податковій службі і Міністерстві фінансів, та учасники фінансового ринку.

Єдиною позитивною зміною в позиції ДПСУ можна назвати положення УПК, за яким: «…норми статті 150 Податкового кодексу застосовуються до від’ємного значення об’єкта оподаткування, що не містить витрат на придбання цінних паперів, які не були продані протягом звітного періоду». Водночас, це положення не підтверджене жодною нормою Податкового кодексу.

«Незважаючи на те, що Верховна Рада, державні регулятори фінансових ринків та громадськість зазначала про помилковість позиції ДПСУ щодо оподаткування цінних паперів і необхідність її перегляду, податківці продовжують довільно тлумачити законодавчі норми, створюючи проблеми на фінансовому ринку, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. –  Такі дії ДПСУ створюють суттєві ризики для інвесторів, що вкрай несприятливо позначається на інвестиційній привабливості України. Слід враховувати, що за даними Держстату приплив прямих іноземних інвестицій продовжує скорочуватися  - у 2011 р. він знизився порівняно з 2010 р. на 2,3%, а у І півріччі 2012 р. зменшився ще на 3%. У ІІІ кварталі п.р. інвестори поставили найнижчі оцінки умовам ведення бізнесу - 2.14 балів з 5 можливих, що є найнижчим показником з 2008 р. та свідчить про рекордно низьку інвестиційну привабливість України».

Також УКБС вважає, що новою консультацією ДПСУ спонукає платників податків  почистити портфелі цінних паперів у поточному році і показати доходи по цінним паперам в декларації цього року. Також цілком можливо, що дія вказаної УПК триватиме лише до кінця п.р., оскільки у разі підписання Президентом України прийнятого ВРУ Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого адміністрування податків і зборів» (на стадії законопроекту р. № 11285), з 01.01.2013 діятиме інший порядок врахування від’ємного фінансового результату за операціями з цінними паперами.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.