Крок назустріч мрії

13 січня 2013, 18:24
Власник сторінки
Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
0
278
Крок назустріч мрії

Новий гвинтокрил для Збройних Сил України

В листопаді 2012 року з’явилася інформація про початок роботи ВАТ «Мотор Січ» (Запоріжжя) над створенням легкого ударного вертольоту для Збройних сил України на базі української ремоторизованої версії радянського МІ-2. А вже 27 грудня 2012 року стало відомо, що Державне науково-виробниче підприємство «Об’єднання «Комунар» (Харків) розробило електронний регулятор для нового вертолітного двигуна ВАТ «Мотор Січ», про що повідомляє харківське інформаційне агентство «Status quo».
«По суті, це новий вертолітний двигун для сімейства вертольотів, які «Мотор Січ» буде модернізувати й надалі», - повідомили на «Комунарі». Взагалі ДНВП «Об’єднання «Комунар» почало діяти із 1927 року, нині спеціалізується на виготовленні систем управління ракет-носіїв і космічних об’єктів, а також промислових і побутових товарів, приладів систем управління для літаків, програмно-технічних комплексів управління паровими турбінами, промислових і побутових електролічильників, лічильників обліку витрат води, зварювального устаткування тощо.
До речі, з 1997 року підприємство бере участь у виготовленні системи управління ракети «Зеніт-3
SL», призначеної для використання в рамках міжнародних проектів «Морський старт», «Альфа» та «Глобалстар». Крім того, «Комунаром» був освоєний випуск систем кондиціювання повітря і протиобморожувальних систем для літаків АН-38, АН-70 та АН-140, які виготовляються і зараз.
Підприємство вважає ВАТ «Мотор Січ» своїм стратегічним партнером: «В Україні досі ще не було генерального конструктора з вертолітної тематики (14 листопада 2012 року генеральний директор «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв був назначений генеральним конструктором з вертолітної тематики, - Авт.). Тут ми бачимо перспективу для розробки нових систем управління для вертольотів виробництва «Мотор Січ», - повідомили на «Комунарі» агентству «Status quo».
ВАТ «Мотор Січ» є структурною одиницею ПАТ «Мотор Січ», що, в свою чергу, станом на 2010 рік виготовляє і супроводжує в експлуатації 55 типів і модифікацій двигунів для 61-го виду літаків і вертольотів, а також є одним із провідних підприємств у світі з розробки, виробництва, ремонту і сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів та промислових газотурбінних установок. 
ВАТ «Мотор Січ» запустило проект модернізації багатоцільових вертольотів МІ-2, розроблених Московським вертолітним заводом імені М.Л. Міля. Його місткість – 5-7 людей, всього вироблено 5,4 тисячі машин, вертоліт оснащений двома двигунами  Климов ГТД-350 (Росія). Проект реалізується на потужностях Вінницького авіаремонтного заводу на замовлення МНС та Державної митної служби. Всього на заводі знаходиться 12 вертольотів МІ-2. Перший етап проекту передбачає заміну двигуна вертольота на більш сучасний турбовальний двомоторний АІ-450, розроблений «Запорізьким машинобудівним конструкторським бюро «Прогрес» ім.. Івченко» (нині Державне підприємство «Івченко-прогрес») у 1988 році. Надалі планується перейти на повноцінне виготовлення нової модифікації вертольоту на базі МІ-2, який буде називатися «МСБ-2» («Мотор-Січ-Богуслав»). Інформаційне агентство «Status quo» зауважує, що раніше заявлялося, що вартість модернізації МІ-2 з ремоторизацією складає 3,5-4 млн. грн..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.