«ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ПОГОДИВСЯ З УКБС ЩОДО ЗНИЖЕННЯ СТАВОК»

25 лютого 2013, 07:44
Власник сторінки
Экономист
0
199

Фонд гарантування вкладів фізосіб врахував зауваження банківського співтовариства щодо проекту нової методики обрахування зборів

      Під тиском аргументів Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необхідності адекватного відображення оцінки ризиків та недопущення примусового збільшення розміру відрахувань банків до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Фонд визнав, що встановив завеликі ставки диференційованих зборів, що мають сплачувати банки (у проекті змін до Порядку розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду, далі - Проект). 

Зокрема, Фонд погодився зменшити розмір коефіцієнтів, на які має збільшуватись базова ставка відрахувань до Фонду у разі відхилення депозитної ставки банку від середньозваженої на ринку, набуття банком ознак «ощадності» (перевищення вкладів фізичних осіб над пасивами на понад 50%), та залежно від співвідношення валютних і гривневих депозитів в портфелі банку.

Крім того, враховано зауваження УКБС щодо необхідності чіткого визначення  показників, які використовуватимуться Фондом для розрахунку середньозваженої процентної ставки по системі банків при обчисленні диференційованих зборів. Адже як зазначав УКБС, існуючі індикативні показники НБУ (щоденний Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб та Середньомісячні відсоткові ставки за депозитами в національній та іноземній валюті) суттєво відрізняються один від одного. Тому їх вибіркове застосування створюватиме можливість необмеженого маніпулювання розміром коефіцієнтів у розрахунках зборів.  

У зв’язку з цим, Фонд уточнив, що розрахунок середньозваженої процентної ставки по системі банків здійснюватиметься НБУ відповідно до вимог форми № 350-Д «Звіт про суми і вартість депозитів (у процентах річних)» окремо по вкладах в національній та іноземній валюті.

Водночас, Фонд нехтує позицією учасників ринку щодо неефективності запропонованої у Проекті методики оцінки ступеня ризиків банків, яка ґрунтується на формальних даних та ставить банки, що ведуть агресивну чи ризиковану діяльність, в більш вигідні умови, ніж банки, що дотримуються зваженої політики. Така методика не враховує необхідність всебічної оцінки ситуації на ринку та не оцінює основні ризики, що впливають на платоспроможність банків.  

         «Діюча на даний час методика Фонду є більш прозорою та логічною для учасників ринку, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Натомість введення в дію недосконалого документа, що ґрунтується на хибних підходах до оцінки ризиків банків, призведе лише до подорожчання кредитних ресурсів, обмежить фондування портфелів банків стабільними клієнтськими ресурсами та змусить їх згортати діяльність із залучення коштів фізичних осіб (обсяг яких за останній рік збільшився майже на 20% і, за даними НБУ на 01.01.2013, становив 364,0 млрд. грн.)».

         УКБС зауважує, що законодавство надає Фонду широкі повноваження щодо контролю за діяльністю банків-учасників, тому запропоновані Фондом підходи до оцінки ризиків банків потребують зміни. Інакше ефективність функціонування системи гарантування вкладів буде поставлена під сумнів, враховуючи також право Фонду на здійснення ризикованих фінансових операцій за рахунок акумульованих ним коштів (надання фінансової підтримки приймаючому банку, кредитів своїм працівникам тощо). Враховуючи, що Фонд акумулює кошти для гарантованого повернення заощаджень населенню, то неприпустимо покладати негативні наслідки його ризикованої фінансової діяльності на стабільно працюючі банки, їх вкладників та державу.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.