УКБС: «АГЕНТИ» НБУ СТВОРЮЮТЬ НЕРІВНІ УМОВИ ДЛЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ

27 лютого 2013, 08:19
Власник сторінки
Экономист
0
179

УКБС виступає за рівні умови для всіх фінансових установ, що здійснюють переказів коштів

      Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що Національний банк України повинен забезпечити однакові умови діяльності фінансових установ при здійсненні прийому коштів для їх подальшого переказу. Це дозволить удосконалити умови функціонування національного ринку грошових переказів та не допустить впровадження дискримінаційних норм.

Так, проектом постанови НБУ «Про врегулювання питань щодо приймання коштів для подальшого їх переказу» (далі – Проект), передбачено, що операції з прийому готівки в гривні для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв і через пункти прийому можуть здійснювати виключно банки, комерційні агенти банків (юридичні особи, які уклали агентські договори з банками), а також небанківські фінансові установи, які одержали відповідну ліцензію.

Як відомо, раніше регулятор затвердив Положення про порядок ведення реєстру комерційних агентів (комерційних представників) банків (постанова від 20.09.2012  № 386), яким передбачено обов’язкову реєстрацію регулятором комерційних агентів для надання фінансових послуг від імені банку.

Проте ні у постанові № 386, ні у вищезазначеному Проекті не визначено критерії, за якими особу слід визнавати комерційним агентом, а укладений договір – агентським. Така ситуація призводить до того, що наявні норми банківського законодавства допускають різне тлумачення терміну «комерційний агент». Зокрема, згідно із Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» комерційні агенти можуть здійснювати операції виключно з електронними грошима, в той час, як Законом України «Про банки та банківську діяльність» передбачено, що банк може надавати клієнтам (окрім банків) фінансові послуги шляхом укладення з юридичними особами (комерційними агентами) агентських договорів. У зв’язку з цим УКБС запропонував НБУ доповнити Проект загальним визначенням терміну «комерційний агент» та чіткими критеріями, за якими особа визнається комерційним агентом, а укладений договір – агентським.

Крім цього, Проектом визначено, що на ринку переказу коштів небанківські фінансові установи, які згідно до законодавства України отримали  ліцензію  відповідного органу  на переказ коштів і є платіжними організаціями (учасниками платіжної системи) та здійснюють свою діяльність  відповідно до узгоджених НБУ правил, не мають права передавати  іншим особам  свої повноваження щодо здійснення операцій із приймання коштів.

«Вважаємо, що зазначене обмеження для окремих учасників ринку грошових переказів порушує конституційну норму про захист державою конкуренції та суперечить нормам Господарського кодексу України, що гарантує суб’єктам право здійснювати діяльність шляхом укладення агентських договорів, а її заборону допускає лише на рівні Закону в окремій галузі господарювання – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому рівні умови функціонування фінансових установ на ринку грошових переказів відповідатимуть чинному законодавству України, а також сприятимуть захисту інтересів споживачів фінансових послуг через зниження їх вартості внаслідок розвитку конкурентного середовища».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.