УКБС: НБУ УТОЧНИВ ПОРЯДОК СПЛАТИ КОМІСІЙНОЇ ВИНАГОРОДИ

28 лютого 2013, 12:32
Власник сторінки
Экономист
0
234

Регулятор роз'яснив банкам порядок сплати клієнтами комісійної винагороди за операції з використанням спеціальних платіжних засобів, а також їх відображення у бухобліку

Національний банк України роз‘яснив порядок сплати клієнтами банків комісійної винагороди в гривнях за операціями з використанням спеціальних платіжних засобів та уточнив порядок відображення таких операцій в бухгалтерському обліку. Це усуне ряд проблемних  питань практичного застосування банками вимог окремих нормативно-правових актів НБУ.

 Зокрема, регулятор наголосив, що комісійна винагорода за операціями, що здійснюються з використанням спеціальних платіжних засобів, має сплачуватися клієнтами банку виключно в гривнях, незалежно від того, у якій валюті відкрито рахунок. 

Це відповідатиме чинним нормативно-правовим актам, а саме - Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та «Положенню про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням» (постанова НБУ від 30.04.2010 № 223).  

Крім цього, Нацбанк уточнив, що у випадку договірного списання банками коштів з рахунків своїх клієнтів, слід використовувати наступну схему розрахунків  -  списання з поточного рахунку клієнта інвалюти, її подальший продаж від імені клієнта на міжбанківському валютному ринку України та зарахування гривневого еквівалента проданої інвалюти на рахунки з обліку доходів банку (без попереднього зарахування на поточний рахунок клієнта в гривнях).

При цьому клієнт не повинен додатково подавати банку заяву про продаж іноземної валюти, а зарахування гривневого еквіваленту проданої інвалюти здійснюється виключно на підставі відповідного договору. Такий механізм передбачено нормами «Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою» (постанова НБУ від 10.08.2005 № 281) у відповідності до вимог цивільного законодавства України (зокрема, ст. 1071 ЦКУ та ст. 26 ЗУ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»).

Окремо регулятор зазначив, що при відображенні в бухобліку операцій з продажу інвалюти та банківських металів за національну валюту банки повинні керуватися  п. 5.3 гл. 5 «Інструкції з бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті та банківських металах у банках України» (постанова НБУ від 17.11.2004 № 555).

«Звернення уваги Нацбанку на поставлені банками питання щодо порядку сплати комісійної винагороди робить дану процедуру більш чіткою та зрозумілою для фінансових установ та їх клієнтів, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Це дозволить банкам однозначно трактувати вимоги різних нормативно-правових актів та уникнути непорозумінь при їх практичному застосуванні».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.