УКБС: РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ НЕ ПОВИННА СТВОРЮВАТИ РИЗИКИ

04 березня 2013, 12:36
Власник сторінки
Экономист
0
244

Представникик УКБС взяли участь у вирішенні проблем реєстрації іпотеки в рамках спільного засідання громадських рад Мін"юсту та Укрдержреєстру

        Новий порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, що діє з 01.01.2013, потребує удосконалення для посилення прав власника та захисту інтересів сторін правочинів з нерухомим майном. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) за результатами спільного  засідання  Громадських рад при Міністерстві юстиції та Державній реєстраційній службі з обговорення актуальних на сьогодні проблем реєстрації нерухомості та шляхів їх вирішення.

Так, 28.02.2013 відбулося спільне засідання представників Міністерства юстиції України, Державної реєстраційної служби України та професійної спільноти – експертів УКБС, практикуючих нотаріусів, юристів, фахівців БТІ тощо, на якому визначено основні практичні проблеми застосування новацій у сфері державної реєстрації нерухомого майна.

В ході засідання представник УКБС доповів про проблеми, що виникли в банківській діяльності внаслідок нововведень. Це, зокрема, необхідність повторної реєстрації вже зареєстрованих прав власності на нерухомість, що знаходиться в іпотеці банку (а фактично – повне нівелювання правовстановлюючих документів, виданих до 01.01.2013); блокування операцій банків з продажу іпотечних кредитів; ускладнення процедури реєстрації припинення іпотеки і зняття заборони відчуження нерухомості через обмеження повноважень нотаріусів; збільшення ризиків визнання судами недійсними правочинів та інші.

Також суттєво ускладнює процедуру реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяження недосконалість затверджених Мін’юстом форм заяв; значна кількість зайвих документів, які має надавати власник майна (що збільшує витрати на реєстрацію); дублювання відомостей про предмет і клієнта іпотеки тощо.

За результатами доповіді, УКБС визначив шляхи вирішення зазначених проблем у правовій площині. Це, зокрема, необхідність відновлення повноважень нотаріусів на вилучення із державних реєстрів записів щодо обтяження майна іпотекою та зняття заборони відчуження нерухомості, для забезпечення зручності клієнтів та їх обслуговування за принципом «єдиного вікна». А також доцільність проведення обов’язкової поточної технічної інвентаризації об’єкта нерухомості для його достовірної ідентифікації, підтвердження законності перепланувань та зменшення ризиків власників майна щодо визнання судом недійсними правочинів з нерухомістю.  

«Через законодавчі зміни щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно в Державному реєстрі прав, виникла необхідність повторної реєстрації прав власності на нерухомість, яка перебуває в іпотеці банку і виникла до 01.01.2013 р. Без участі іпотекодавця банк може лише зареєструвати заборону на відчуження предмета іпотеки та іпотеку майнових прав на нерухомість, будівництво якої не завершено, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – У зв’язку з цим, виникає необхідність проведення банком колосальної роботи з іпотекодавцями щодо перереєстрації ними права власності в Державному реєстрі прав та внесення змін до іпотечних договорів. З огляду на значний обсяг іпотечних кредитів в портфелях банків (на 01.01.2013 за даними НБУ тільки домогосподарствам видано іпотечних кредитів на 63,2 млрд. грн.), та десятки тисяч укладених договорів іпотеки, нововведення спричиняють зайві організаційні, часові та фінансові затрати не лише для банків, а й для їх клієнтів. А також збільшують ризики шахрайських дій з нерухомістю та перешкоджають ефективній реалізації доручень Президента України щодо відновлення активного кредитування економіки та зниження вартості іпотечних кредитів».  

Враховуючи актуальність висловлених учасниками засідання зауважень щодо існуючих неузгодженостей процедури реєстрації нерухомості, за підсумками засідання утворено робочу групу із представників Мін’юсту, Укрдержреєстру, експертів УКБС, інших представників професійної спільноти та програмістів, яка має розробити проект необхідних законодавчих змін та пропозиції щодо удосконалення програмного забезпечення.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.