УКБС ПРОПОНУЄ НБУ СПРОСТИТИ РОЗРАХУНКОВІ ДОКУМЕНТИ

07 березня 2013, 08:25
Власник сторінки
Экономист
0
231

УКБС запропонував регулятору уніфікувати підходи до оформлення касових операцій

З метою забезпечення уніфікованого підходу в формуванні банками розрахункових документів та усунення можливості неоднозначного трактування вимог регулятора щодо їх заповнення Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила Національному банку України на необхідності удосконалення норм Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні (затвердженої постановою НБУ від 01.06.2011 № 174).

Так, за результатами аналізу проекту Змін до Інструкції про ведення касових операцій УКБС запропонував узгодити його норми з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в нацвалюті в частині вимог до заповнення ідентифікаційного коду нерезиденту (у разі, якщо згідно із законодавством України він                                           не присвоюється). В УКБС вважають, що застосування аналогічних підходів оптимізує процес оформлення банками розрахункових документів та знизить витрати клієнтів фінустанов.

Крім цього, проект змін вимагав у банків вказувати у зведеному ордері дані з усіх чеків POS-терміналів/заяв на прийом готівки за платежами на користь мобільних операторів тощо. Проте, на практиці здійснити це не завжди технічно можливо, оскільки кількість символів у полі „Призначення платежу” є обмеженою. Отже, для спрощення оформлення зазначених документів УКБС запропонував НБУ виключити з проекту вимогу про відображення реквізитів усіх первинних документів у зведеному касовому ордері.

Додатково УКБС звернув увагу регулятора, що в діючій Інструкції відсутнє чітке визначення вимоги до заповнення в прибуткових касових документах реквізиту «Платник» при внесенні до каси банку готівки фізичними особами-підприємцями та/або їх уповноваженими особами. Тому, УКБС запропонував регулятору уточнити порядок заповнення даного реквізиту.

«Врахування пропозицій УКБС дозволить узгодити між собою вимоги нормативних актів НБУ щодо формування розрахункових документів, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це забезпечить належне виконання банками вимог регулятора, спростить порядок документарного оформлення касових операцій та дозволить зменшити час на їх проведення банками. Що, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості послуг для клієнтів фінансових установ».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.