УКБС-ВРУ: ДОВІРА ДО БАНКІВ ШТРАФАМИ НЕ ВИХОВУЄТЬСЯ

13 березня 2013, 07:43
Власник сторінки
Экономист
0
220

УКБС не підтримує законодавчу ініціативу щодо встановлення неустойки за несвоєчасне повернення вкладу

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Парламенту та Нацбанку щодо необхідності відхилення законодавчої ініціативи, що дублює чинні норми, які регулюють договірні відносини між банками та їх клієнтами. Це не допустить ускладнення нормативно-правової бази у сфері банківської діяльності та відповідатиме сучасним умовам фінансового ринку України.

Так, проектом Закону України про внесення змін до ст. 1058 Цивільного кодексу України (№ 2201 від 06.02.13 р., далі – законопроект) пропонується доповнити ЦКУ нормою, згідно до якої банк за порушення строків повернення вкладу сплачує вкладнику неустойку (пеню) у розмірі 1% від вказаної в договорі суми вкладу за кожний день прострочення виконання зобов‘язання (включаючи день сплати).

Експерти УКБС вважають, що чинні законодавчі акти (ЦКУ, ЗУ  «Про банки та банківську діяльність» та «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні») вже містять норми, які передбачають обов’язок та
відповідальність
банків за повернення розміщених на депозитних рахунках  грошових коштів вкладників. Зокрема, у ст. 1060 ЦКУ чітко визначено, що  відповідно до договору банківського вкладу (незалежно від його виду) банк  зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Крім цього, нормативно-правовими актами НБУ чітко визначено випадки застосування ним заходів впливу за порушення банківського законодавства у випадку неналежного виконання банками умов договору з клієнтом. Таким чином, законопроект дублює існуючі норми, чим суттєво ускладнює нормативно-правову базу у сфері банківської діяльності та порушує вимоги законодавчої техніки.

УКБС також зазначає, що законопроектом повторно висувається норма, яка не знайшла остаточної підтримки Парламенту навіть у розпал кризи, коли банківська система відчула серйозні складнощі у звязку із дисбалансами на світових фінансових ринках. Зокрема, ще у 2009 році на розгляд ВРУ двічі подавався законопроект № 4383 із аналогічною нормою, який так і не було прийнято.

У зв’язку з цим експерти УКБС наголошують, що сучасний стан банківської системи принципово відрізняється від ситуації, яка мала місце у 2009 р. Однак у пояснювальній записці до законопроекту стверджується про ніби то «поширені  явища несвоєчасного повернення банками вкладів (депозитів) своїх клієнтів в умовах поглиблення світової фінансової кризи». Подібні безпідставні заяви спотворюють сучасні економічні реалії та негативним чином позначаються на іміджі національної банківської системи.

«Слід врахувати, що упродовж останніх трьох років довіра населення до банківських установ невпинно зростала, адже протягом 2010-2012 рр. обсяги залучених банками коштів фізичних осіб збільшилися на 73% або на 154 млрд.грн. (із 210  млрд.грн. на 01.01.2010 р. до 364 млрд.грн. на 01.01. 2013 р.), – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Такий високий рівень довіри базується, у першу чергу, на належному виконанні банками своїх зобовязань перед вкладниками, що доводить не лише юридичну, а й економічну безпідставність запропонованої законопроектом норми». 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.