УКБС: ЕКОНОМІЦІ НЕ ДОПОМОЖУТЬ ВЗАЄМОВИКЛЮЧНІ ЗАХОДИ

21 березня 2013, 10:51
Власник сторінки
Экономист
0
197

Економічні реформи потребують узгоджених заходів Уряду та Президента, - вважають експерти УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що окремі завдання та заходи, заплановані з метою впровадження у 2013 році програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» є суперечливими та несумісними. Це ускладнить їх реалізацію та знівелює очікуваний економічний ефект. 

         Так, в рамках затвердженого Указом Президента України (№ 128/2013 від 12.03.2013 р.) Національного плану дій на 2013 рік (далі – План дій) передбачено численні завдання та заходи для реалізації близько 250 цілей у різних сферах економіки, які повинні забезпечити позитивні зрушення у національній економіці.

         За наслідками експертного аналізу зазначеного Плану дій УКБС наголошує, що така багатовекторність у здійсненні реформ може суттєво знизити їх ефективність через ризик несумісності окремих завдань.  Зокрема, у сфері розвитку фінансового сектору заплановано заходи щодо забезпечення цінової стабільності одночасно із гнучким управлінням обмінним  курсом національної валюти.

УКБС звертає увагу, що економіка України має високу залежність від імпортних товарів та послуг, у тому числі так званого «критичного» імпорту енергоресурсів, частка яких складає близько третини всього імпорту. Так, лише у ІІІ кварталі 2012 року обсяг імпорту склав майже 30 млрд. дол. США, а відємне сальдо зовнішньої торгівлі становило 5,3 млрд. дол. США.

У зв‘язку з цим експерти УКБС зазначають, що девальвація національної валюти, у випадку задекларованого переходу до гнучкого курсоутворення, неминуче призведе до підвищення рівня інфляції внаслідок подорожчання імпорту, що порушить цінову стабільність.

         Крім цього, Планом дій передбачено заходи, спрямовані на оптимізацію податків і зборів, що, поза сумнівом, повинно стати пріоритетом реформування національної податкової системи. Разом з тим, заплановано розробку законопроекту щодо сплати збору на обов’зкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземної валюти в безготівковій формі, що посилить податковий тиск на бізнес та ускладнить податкову систему.

         «В цілому УКБС підтримує задекларовані Планом дій наміри щодо побудови ефективної системи управління державними фінансами, зменшення витрат часу і коштів субєктів підприємницької діяльності на ведення податкового обліку та сплату податків, зниження ризиків фінансової системи та скорочення частки проблемних активів банківських установ, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим для підвищення ефективності задекларованих цілей необхідно усунути взаємно суперечливі заходи, що дозволить оптимізувати їх реалізацію».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.