УКБС ЗАПРОПОНУВАВ ПРИБРАТИ НЕДОЛІКИ З ПРОЦЕДУРИ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

25 березня 2013, 08:11
Власник сторінки
Экономист
0
234

УКБС підготував експертний висновок щодо вирішення проблем нового порядку реєстрації нерухомості

За ініціативою Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Громадські ради при Міністерстві юстиції України та Державній реєстраційній службі України надали до Мін’юсту та Укрдержреєстру експертний висновок щодо проблем практичного застосування нової системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та шляхів їх вирішення.

Відповідні пропозиції щодо удосконалення процедури державної реєстрації нерухомості були напрацьовані спеціально створеною робочою групою з представників Мін’юсту, Укрдержреєстру, наукових інститутів, УКБС та інших членів громадських рад.

Зокрема, у висновку йдеться про необхідність невідкладного вирішення низки проблем іпотечного кредитування, які виникли через зміни в процедурі реєстрації нерухомості. Серед них необхідність повторної реєстрації прав власності на іпотечну нерухомість; перешкоди в оперативному оформленні іпотечних кредитів; ускладнення процедури реєстрації припинення іпотеки та зняття заборон відчуження; блокування операцій з продажу іпотечних кредитів; збільшення ризиків визнання судами недійсними правочинів з нерухомістю тощо. 

Вказані та інші недоліки процедури реєстрації нерухомості значно збільшили її тривалість (від півгодини до кількох місяців) та вартість (зросла в рази). Це покладає на сторони правовідносин (особливо населення), зайві організаційні, часові і фінансові витрати. А також перешкоджає ефективній реалізації доручень Президента України щодо відновлення активного кредитування економіки та зниження вартості кредитних ресурсів.

Для врегулювання існуючих проблем робоча група запропонувала внести зміни до законодавчих та нормативно-правових актів. В цьому контексті фахівці  опрацювали проект змін до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який  дозволить вирішити низку недоліків нової процедури реєстрації нерухомості. Одночасно зауважено про необхідність удосконалення нормативної бази, насамперед наказів Мін’юсту, якими визначається процедура використання та перенесення державним реєстратором записів з раніше діючих реєстрів (Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек тощо) до нового уніфікованого Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також порядок використання відповідних даних.

«Конструктивний діалог, який склався під час робочої групи між представниками громадськості та відповідних державних органів, дає всі підстави стверджувати, що недосконалості нової системи реєстрації нерухомості будуть поступово вирішені», зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.