УКБС: КАРАТИ ТРЕБА НЕ ЗА ПОМИЛКИ, А ЗА ЗЛОЧИНИ

27 березня 2013, 09:32
Власник сторінки
Экономист
0
205

УКБС коментує норми проекту Закону, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу щодо справедливої відповідальності платників податків

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує законодавчу ініціативу, спрямовану на запровадження справедливої відповідальності платників податків. Це дозволить забезпечити реальні права платників податків, знизить адміністративний та фіскальний тиск на суб‘єктів господарювання, що покращить умови ведення бізнесу в Україні.

 

Так, запропонованими проектом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо справедливої відповідальності платників податків)» (№2175 від 17.01.2013 р., далі - законопроект) нормами передбачається притягувати платників податків до відповідальності лише у випадках недоплати ними коштів до бюджету.

Це відповідатиме ст. 15 Податкового кодексу України, згідно до якої на платників податку покладено виключно обов’язок сплати податків та зборів, що передбачає відповідальність за порушення даного обов’язку, тобто за несплату податків та зборів вчасно і в повному обсязі.  

Адже на сьогодні законодавством України (Податковим, Кримінальним та Кодексом України про адміністративні правопорушення) передбачено норми, згідно з якими платник податку, який вчасно сплатив всі платежі до бюджету, притягується до відповідальності за ненавмисні помилки у звітності, що не призвели до зменшення податкових зобов’язань.

У зв‘язку з цим для усунення карального характеру національної податкової системи законопроектом вводиться норма, згідно з якою до платника податку не застосовуються штрафні санкції у разі самостійного виявлення помилки та внесення ним відповідних змін до податкової звітності, що не спричинило зменшення надходжень до бюджету.

Слід врахувати, що у даному випадку мова не йде про ухилення від сплати податків, пов‘язане із свідомими діями платника, спрямованими на часткову несплату податків або повне їх приховування. Проблема полягає у необхідності покращення становища суб‘єктів господарювання, які, перебуваючи в умовах постійних змін та неоднозначного трактування норм податкового законодавства, змушені сплачувати штрафні санкції за будь-які помилки в декларації, навіть якщо останні не впливають на розмір податкових зобов’язань.

«В УКБС переконані, що запровадження норм законопроекту щодо справедливої відповідальності платників податків не лише зменшить кількість необґрунтованих штрафних санкцій до бізнесу та ризики зловживань з боку правоохоронних органів, а й стимулюватиме посилення податкової дисципліни у суспільстві, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже її рівень не забезпечується виключно каральними нормами за помилки, що не є злочинами, а базується на довірі між суб‘єктами податкових правовідносин та виконанні податковою системою не лише фіскальної, а й стимулюючої функцій».      


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.