УКБС: КРЕДИТУВАННЯ ЕКОНОМІКИ ПОТРЕБУЄ ЧІТКОГО ЗАКОНОДАВЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ

01 квітня 2013, 13:26
Власник сторінки
Экономист
0
162

Санкціями до банків кредитування економіки не поліпшити - УКБС

Ускладнення податковим відомством процесу очищення балансів банків від токсичних активів; неспівмірність санкцій, що можуть застосовуватись до банків Фондом гарантування вкладів, та ступеню порушень; фактори, що стримують надходження інвестицій в Україну. Ці та інші актуальні проблеми банківської діяльності та шляхи їх вирішення обговорено на засіданні Спостережної Ради Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз».

Так, 26.03.2013 відбулось засідання Спостережної Ради УКБС, за участю керівників банків, представників Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності, Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та банківських експертів.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанню щодо системних ризиків на ринку продажу проблемних активів. Вказані ризики виникли внаслідок неоднозначної позиції Державної податкової служби щодо порядку оподаткування операцій з переуступки права вимоги.

З одного боку, ДПСУ роз’яснює (лист від 02.11.2011 № 5010/7/15-1417), що  банки мають право списувати за рахунок страхового резерву заборгованість, яка визначена безнадійною відповідно до нормативно-правових актів Національного банку, у т.ч. у разі її невідповідності визначеним  у пп. 14.1.11 п. 14.21 ст. 14 Податкового кодексу ознакам, без віднесення в подальшому цього страхового резерву на дохід платника податків. І лише у разі погашення безнадійної заборгованості, відшкодованої (списаної) за рахунок страхового резерву, банки повинні збільшити свої доходи на суму компенсації, одержаної від позичальника або від відчуження об’єкта застави, та відповідно, сплатити податок на прибуток.

З іншого боку, податківці, за результатами позапланових перевірок банків з питань продажу портфелів проблемної заборгованості, виносять рішення про неправомірність укладання договорів про відступлення боргових зобов’язань (і, відповідно, донараховують податок на прибуток і застосовують 100% штрафні санкції), незважаючи на відсутність правопорушень при оформленні відповідних угод. Вказана позиція податкових органів створює значні ризики для діяльності банківського сектору в Україні.

Зауважено, що з цього питання вже склалась судова практика на користь платників податків. Одночасно, для уникнення подальших непорозумінь з фіскальним відомством, необхідно удосконалювати норми чинного законодавства, зокрема ПКУ.

 Також на засіданні обговорено низку інших проблемних питань, що турбують банківське співтовариство, та шляхи їх вирішення. Зокрема, необхідність встановлення показників суттєвості порушень, за які Фонд гарантування вкладів може застосовувати санкції до банків (по аналогії з нормативно-правовими актами НБУ).

       Адже на сьогодні, навіть за незначні порушення при веденні банком бази даних про вкладників (наприклад, відсутність даних про назву району, в якому проживає вкладник, або помилка в його написанні), які не вплинули на повноту та своєчасність розрахунків зборів до Фонду, передбачені штрафи у розмірі від 0,04 до 0,1 відсотка від розміру зареєстрованого статутного капіталу банку.

 

       Враховуючи, що тільки мінімальний розмір статутного капіталу банку має бути не меншим, ніж 120 млн. грн., вказаний розмір штрафних санкцій є невиправдано зависоким та не враховує суттєвості допущених порушень, не розмежовує їх за ступенем негативних наслідків та ризиків для вкладників.

       За підсумками обговорення, зазначено про доцільність встановлення показників (порогів) суттєвості порушень законодавства про гарантування вкладів фізичних осіб та внесення відповідних змін до чинного законодавства.

       Крім того, учасниками засідання розглянуто ініціативу щодо зняття обмежень у відкритті рахунків юридичним особам – нерезидентам. Зауважено, що надання права юридичним особам-нерезидентам відкривати рахунки в банках України в будь-якій валюті, включаючи гривню, і вільно ними користуватися, надасть можливість збільшити об’єм надходжень коштів в Україну, дозволить розширити ринок електронних пластикових карток, прискорить розвиток платіжних систем в Україні. А також, враховуючи ситуацію на міжнародних фінансових ринках, може бути використане для збільшення обсягу інвестицій в Україну та розвитку національної економіки.

       «Питання, що обговорювалися, актуальні не лише для банків, а й для усього фінансового ринку (у т.ч. компаній з управління активами та колекторських організацій). Враховуючи, що у 2012 році банками було продано боргів на декілька мільярдів гривень, суперечлива позиція податкових органів ускладнює очищення балансів фінустанов від  проблемних активів, які заважують спрямуванню значного обсягу коштів у кредитування економіки, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Інше порушене на засіданні питання щодо зняття обмежень для відкриття нерезидентам рахунків у банках України є важливим для економічного зростання і актуальним з урахуванням часу та ситуації на Кіпрі. Адже реалізація вказаної ініціативи дозволить створити передумови для надходження додаткових інвестицій в Україну, та одночасно сприятиме розвитку національної системи безготівкових розрахунків».

 

       

 

 

 

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.