УКБС ЗАПРОПОНУВАВ ПОКРАЩЕННЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ

03 квітня 2013, 07:34
Власник сторінки
Экономист
0
151

Асоціація запропонувала Державній судовій адміністрації дієві заходи зі спрощення електронного судочинства

Асоціація „Український Кредитно-Банківський Союз” направила до Державної судової адміністрації України пропозиції з активізації реалізації проекту електронного судочинства. Це сприятиме впровадженню подальших етапів проекту „Електронний суд”, залученню до нього нових учасників та розвитку даної ініціативи в цілому.
Так, при використанні банківськими установами можливостей, наданих зазначеною системою, виникли проблемні питання та пропозиції щодо їх усунення.
Зокрема, у зв’язку із різким зростанням кількості проблемних кредитів, банки вимушені вести активну претензійно-позовну роботу. Водночас, при надходженні документів через систему „Електронний суд” витрачається досить велика кількість часу на пошук номеру справи у тексті. Тому для спрощення пошуку відповідних справ і недопущення пропущення банками процесуальних строків доцільно зазначати номер справи у полі „Тема”.
Також запропоновано зменшити документообіг на паперових носіях за рахунок скасування подання заяв про електронний документообіг на паперовому носії по кожній судовій справі. Що не тільки дозволить знизити часові та матеріальні витрати користувачів системи, але й збереже значну кількість природних ресурсів. Цікавий факт, наприклад, у середньому, щорічно 115 млрд. сторінок офісного паперу переводиться на макулатуру користувачами ПК у всьому світі. А для виробництва 1 т. паперу потрібно 5,6 м. куб. деревини або 17 дерев (якщо брати до уваги, що середній об’єм однієї колоди (дерева) – 0,33 м. куб.).
Крім того, звернуто увагу ДСАУ, що наразі системою з електронного судочинства надана можливість документообігу лише в односторонньому порядку, тому слід впровадити опцію зворотного зв'язку та визначити терміни введення в експлуатацію можливості відправки банками документів до судових інстанцій.
Серед інших технічних питань, що потребують запровадження: використання електронного цифрового підпису для отримання/відправки листів; встановлення уніфікованого механізму обміну повідомленнями із використанням банками власного програмного забезпечення; проведення селектора для обговорення технічної сторони реалізації проекту та можливості банків модернізувати свої комплекси в зв'язку з нововведеннями тощо.
«Протягом останніх 5 років несумлінні позичальники завинили банкам понад 66 млрд. грн., що перевищує докризовий рівень проблемної заборгованості в 11 разів, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це змушує фінансові установи звертатися за захистом своїх справ до суду. Нагадуємо, що за ініціативою УКБС, банки отримали зручний інструмент для спрощення проведення претензійно-позовної роботи у вигляді можливості підключення до системи електронного судочинства. Водночас, в УКБС сподіваються, що пропозиції з удосконалення проекту „Електронний суд” будуть враховані, що сприятиме не тільки створенню комфортних умов при роботі з системою, але й підвищенню ефективності проекту в цілому».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.