УКБС: НОВІ ПОДАТКОВІ РІЗНИЦІ НЕ МОЖНА ВВОДИТИ

08 квітня 2013, 07:01
Власник сторінки
Экономист
0
234

Реформування податкової системи потребує зваженого підходу - УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» висловила зауваження Раді підприємців при Кабінеті Міністрів України та Громадській раді при Міністерстві фінансів України щодо нового порядку визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Це дозволить  мінімізувати ризики чергового реформування національної податкової системи та отримати позитивний ефект даних законодавчих новацій.

Так, в рамках змін, розроблених Міністерством фінансів України (Концепція змін до положень ІІІ-го розділу ПКУ та законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо переліку податкових різниць»), пропонується новий порядок визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток з урахуванням податкових різниць по доходах та витратах. Це передбачає введення переліку постійних та  тимчасових податкових різниць щодо доходів та витрат, що суттєво змінює розрахунок податкових зобов‘язань бізнесу при сплаті податку на прибуток.  
УКБС зазначає, що у зв‘язку із охопленням запропонованими змінами важливих аспектів реформування податкового законодавства, введення їх в дію можна здійснювати лише поступово, після ґрунтовного аналізу всіх можливих наслідків.
Зокрема, експерти УКБС звертають увагу, що банківська система протягом 2012-2014 рр. застосовує метод трансформації під час складання фінансової звітності відповідно до вимог міжнародних стандартів. Це призводить до виникнення протягом даного перехідного періоду розбіжностей між бухгалтерським обліком та фінансовою звітністю, що може неоднозначно трактуватись податковими органами при перевірці правильності обчислення податкових зобов’язань за даними фінансової звітності.
Тому УКБС вважає, що запропоновані зміни до ІІІ-го розділу ПКУ можна впроваджувати не раніше 2015 року та, одночасно, не пізніше ніж за шість місяців до нового бюджетного періоду, з початку якого будуть діяти нові правила. До того ж для уникнення небажаних «розривів» протягом річного податкового періоду (до і після введення нових податкових норм), зазначені зміни до ПКУ слід вводити в дію з початком нового календарного року. Це дозволить адаптувати програмне забезпечення суб‘єктів господарювання до складання податкової звітності у новому форматі.
«Слід врахувати, що внесення змін до ІІІ-го розділу ПКУ потребує  зваженого підходу та часу для удосконалення інших пов‘язаних норм податкового законодавства, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже передчасне запровадження даних змін нівелює очікуваний позитивний ефект та призведе до негативних наслідків при адмініструванні та складанні податкової звітності з податку на прибуток суб‘єктами господарювання в Україні».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.