УКБС ДОПОМІГ НБУ ПОКРАЩИТИ УМОВИ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

09 квітня 2013, 10:19
Власник сторінки
Экономист
0
189

Регулятор погодився з УКБС щодо спрощення процедури відкриття рахунків для бізнесу

Національний банк України врахував пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо спрощення порядку відкриття рахунків суб’єктам господарювання. Це дозволить усунути штучні ускладнення у діяльності банків, суттєво покращить умови надання банківських послуг та вдосконалить бізнес-середовище в Україні.

         Зокрема, НБУ повідомив, що пропозицію УКБС щодо необхідності зменшення  документів для відкриття рахунків суб’єктам господарювання враховано у проекті змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р.  № 492). Наразі даний документ вже погоджено структурними підрозділами НБУ та передано для здійснення юридичної експертизи.

Таким чином, даними змінами передбачено скорочення кількості документів, що подаються в банк під час відкриття рахунків для підтвердження їх взяття на облік в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду з трьох до одного - виписки з Єдиного державного реєстру  юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

           Експерти УКБС зазначають, що це дозволить привести норми вищезгаданої Інструкції в частині переліку документів клієнтів-суб’єктів господарювання для відкриття поточного рахунку у відповідність до нових вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (від 24.05.2012 р. № 4839-VI), що набув чинності з 17.12.2012 р.

«Врахування НБУ пропозицій УКБС не лише вдосконалює нормативно-правову базу у сфері банківської діяльності відповідно до загальних вимог законодавства України, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Одночасно це зменшить витрати часу суб‘єктів господарювання на підготовку документів та проходження процедури відкриття рахунків, а тому є прогресивним кроком для покращення бізнес-клімату в національній економіці, яка все ще займає 137 місце серед 185 країн світу за показниками легкості ведення бізнесу в рамках міжнародного рейтингу «Doing Business 2013».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.