УКБС: ПОДАТКОВА ДИСЦИПЛІНА БАЗУЄТЬСЯ, НАСАМПЕРЕД, НА ДОВІРІ

11 квітня 2013, 07:21
Власник сторінки
Экономист
0
327

В УКБС вважають, що зниження адмінтиску дозволить покращити бізнес-клімат

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує законодавчі ініціативи, спрямовані на спрощення процедури адміністрування податків для платників. Це дозволить підвищити ефективність національної податкової системи, знизить адміністративний тиск на суб‘єктів господарювання, що покращить  якість бізнес-середовища в Україні.

Так, на розгляді Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України знаходяться законопроекти, що передбачають внесення змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з метою обмеження втручання державних податкових органів  у діяльність суб`єктів господарювання.

Зокрема, розробленим Урядом проектом Закону «Про внесення змін до ПКУ щодо обмеження проведення контрольних заходів, подання уточнюючих розрахунків та посилення відповідальності посадових осіб контролюючих органів» (реєстр. №2752 від 08.04.2013 р.) пропонується заборонити проведення документальної позапланової перевірки платника податків за періоди, протягом яких проведено документальну планову перевірку.

В УКБС вважають, що це знизить адміністративний тиск та обмежить втручання фіскальних органів у діяльність суб‘єктів бізнесу за рахунок  усунення можливостей проведення протягом одного податкового періоду необґрунтованих подвійних перевірок (планових та позапланових).

Крім цього, проектом Закону «Про внесення змін до ПКУ щодо впорядкування проведення перевірок» (реєстр. №2679 від 02.04.2013 р.) пропонується заборонити проведення органами податкової служби будь-яких перевірок на підставі анонімних заяв, скарг та іншої необґрунтованої інформації.

Одночасно передбачається, що платники податків - виробники промислової та сільськогосподарської продукції, які протягом останніх п'яти років не скорочують обсяги виробництва основної продукції та робочі місця, збільшують суми сплачуваних ними податків та зборів, своєчасно проводять розрахунки з державним та місцевими бюджетами, включаються до плану-графіка проведення перевірок не частіше ніж раз на п’ять календарних років.

Експерти УКБС зауважують, що запропоноване законопроектом зменшення періодичності планових перевірок для сумлінних платників податків доцільно поширити не лише на виробників промислової та сільськогосподарської продукції, а й на всіх суб‘єктів бізнесу, що дозволить отримати позитивний ефект даної законодавчої новації на рівні всієї економіки.    

Адже чинними нормами ПКУ (ст.77) передбачено порядок формування плану-графіка перевірок суб‘єктів господарювання залежно від ступеня їх ризику (високий, середній та незначний) щодо несплати податків і зборів та невиконання іншого податкового законодавства, а не від сфери діяльності. Саме на цій основі фіскальними органами визначається періодичність проведення документальних планових перевірок (не частіше одного разу на три календарних роки для платників податків з незначним ступенем ризику, на два  роки – із середнім, та  не частіше одного разу на рік – з високим).

            «В УКБС переконані, що необхідно зменшити періодичність планових перевірок для сумлінних платників податків не лише для промисловості і сільського господарства, а й для всіх сфер економічної діяльності. Це дозволить суттєво покращити бізнес-клімат в країні та стане поштовхом до підвищення податкової  дисципліни у суспільстві, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже податкова дисципліна базується, у першу чергу, на довірі між суб‘єктами податкових правовідносин та виконанні податковою системою не лише фіскальної, а й стимулюючої функцій».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.