УКБС: НЕДОСКОНАЛОСТІ ПРОЦЕДУРИ РЕЄСТРАЦІЇ БЛОКУЮТЬ АВІА- ТА СУДНОБУДУВАННЯ

22 квітня 2013, 07:14
Власник сторінки
Экономист
0
208

Неможливість виведення із застави повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання, космічних об'єктів блокує розвиток авіакосмічної та суднобудівної галузей

Практичне застосування нового порядку державної реєстрації нерухомості виявило чергові недосконалості, які потребують невідкладного вирішення. Зокрема, з 01.01.2013 стало неможливим вивести із застави повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання та космічні об’єкти. Це блокує виконання державних завдань щодо реалізації довгострокових проектів модернізації виробничих потужностей у сфері авіа і суднобудування. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», за результатами звернення з вказаної проблематики до  Міністерства юстиції, Державної реєстраційної служби та утворених при них громадських рад.

Так, у зв’язку з реформуванням системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, виникла проблема зняття з повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання, космічних об’єктів заборони відчуження за Єдиним реєстром заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та виключення записів про обтяження вказаних об’єктів іпотекою з Державного реєстру іпотек, які вносилися до зазначених реєстрів до 01.01.2013 на виконання вимог законодавства.

Експерти УКБС зазначають, що згідно з діючим до 01.01.2013 порядком, на  повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти поширювався правовий режим нерухомого майна, а їх застава підлягала державній реєстрації у тому ж порядку, що й об’єкти нерухомості, які передавались в іпотеку.

З 01.01.2013 Державний реєстр іпотек та Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, до яких були внесені відповідні записи щодо заборони відчуження та обтяження іпотекою вищезазначених об’єктів, працюють лише в архівному режимі, що унеможливлює вилучення записів безпосередньо з цих реєстрів. І, відповідно, унеможливлює виведення таких об’єктів з-під застави.

Ситуація ускладнюється тим, що з початку п.р., згідно постанови Кабміну № 824 від 05.09.2012, реєстрація застави повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання, космічних об’єктів повинна проводитися вже у порядку, визначеному для об’єктів рухомого майна, у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна. При цьому, питання щодо переносу до вказаного реєстру відомостей по повітряним та морським суднам, суднам внутрішнього плавання і космічним об’єктам, які містилися у раніше діючих Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек до 01.01.2013, не врегульовано.

Крім того, Державна реєстраційна служба України відмовляється від вилучення записів про обтяження іпотекою та зняття заборон відчуження, адже згідно нових положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Постанови КМУ від 22.06.2011 № 703, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно не проводять державну реєстрацію прав на повітряні і морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні та інші об’єкти цивільних прав, на які поширюється правовий режим нерухомої речі. Як наслідок, Державна реєстраційна служба України відмовляється від вилучення зазначених записів про обтяження іпотекою та зняття заборон відчуження з таких  об’єктів.

«Вказана недосконалість у правовому регулюванні нового порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень загрожує економічній безпеці України, оскільки ускладнює функціонування таких стратегічно важливих секторів економіки, як авіаційна, суднобудівна та космічна галузі, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Адже призводить до обмеження використання стратегічно важливими держпідприємствами потужностей банківської системи для підтримки довгостроковими фінансовими ресурсами, блокує експортні операції та реалізацію інфраструктурних проектів, зменшує конкурентоспроможність вітчизняних підприємств в умовах жорсткої конкуренції на світовому ринку і низького попиту на внутрішньодержавному. Невідкладне врегулювання вказаного питання є надзвичайно важливим, враховуючи високу зношеність основних фондів підприємств авіабудівної галузі, ракетно-космічної промисловості, у т.ч. моральний і фізичний знос устаткування та старіння технологій (наприклад, рівень зносу основних фондів підприємств ракетно-космічної промисловості за підсумками 2011 р. склав майже 65 %, у т.ч. устаткування – 82 %). А також для збереження позитивних тенденцій, які спостерігаються у вказаних галузях за підсумками останніх років.

Так, зокрема, за результатами 2011 р. підприємства авіабудівної галузі на 19,91% збільшили обсяги виробництва основних видів продукції до 3,41 млрд. грн. За даними КМУ, загальний обсяг реалізованої продукції з виробництва літальних апаратів в 2011 р. склав 9,97 млрд. грн., що на 30,4% вище попереднього періоду. У IІ кварталі 2012 р.  обсяги виробництва склали 1,91 млрд. грн., а обсяги реалізації - 2,04 млрд. грн.

Підприємствами ракето-космічної промисловості за останні 3 роки вироблено і реалізовано продукції на суму більше 9,5 млрд. грн., обсяги виробництва зросли вдвічі. При цьому 62% в загальному обсязі виробництва складає ракетно-космічна продукція. Експортовано продукції на 4,9 млрд. грн., експорт більш ніж в два рази перевищує імпорт і складає 60% від загального обсягу виробництва. За попередніми результатами діяльності підприємств ракетно-космічної промисловості за 2012 р. темп росту обсягів товарної продукції склав 119,2 %».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.