УКБС: Зростання простроченої заборгованості - тривожний сигнал щодо бізнесу

24 квітня 2013, 10:32
Власник сторінки
Экономист
0
243

Зростання обсягів простроченої заборгованості за кредитами є тривожним сигналом про незадовільні умови розвитку бізнесу, - вважають експерти УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» за підсумками експертного аналізу показників діяльності банків України за січень-березень 2013 року дає оцінку поточним тенденціям фінансового ринку, які є відображенням системних проблем у національній економіці, що знаходяться поза монетарною сферою та потребують негайного вирішення.

Так, оцінка оприлюднених НБУ основних показників банківської діяльності за І-ий квартал 2013 р. (станом на 01.04.2013 р.) свідчить про неоднозначні тенденції  розвитку національного фінансового ринку. Мова йде про формування позитивних процесів на фоні збереження несприятливих для економіки чинників.

Зокрема, за січень-березень поточного року обсяги залучених банками вкладів фізичних осіб збільшилися на 5,6 % (або на 20,5 млрд. грн.). Експерти УКБС наголошують, що ця позитивна посткризова тенденція спостерігається у національній банківській системі з початку 2010 року, що свідчить про постійне підвищення довіри населення до банківської системи. Як наслідок, обсяги розміщених у банківських установах коштів фізосіб станом на 01.04.2013 р. порівняно з початком 2010 р. майже подвоїлися та склали 384,5 млрд. грн.

Одночасно в УКБС звертають увагу на аналогічну динаміку зростання на 80 % порівняно із 01.01.2010 р. залучених банками коштів суб‘єктів господарювання (склали 206,5 млрд. грн. на 01.04.2013 р.). Таким чином, врахування обох вищезазначених позитивних тенденцій дає можливість підсумувати, що  національною банківською системою сконцентровано потужні фінансові ресурси приватного сектору (бізнесу та домашніх господарств), сукупні обсяги яких сягають майже 50 % ВВП (близько 600 млрд. грн.).

Разом з тим, УКБС зауважує, що збереження системних проблем розвитку національного бізнесу, які лежать поза монетарною сферою, не дозволяє перетворити цей фінансовий потенціал в інвестиційний ресурс зростання економіки України

«Відновлення негативної тенденції до зростання обсягів простроченої заборгованості за кредитами, яка лише за І-ий кв. 2013 р. збільшилась на 4,2 % та склала 75,6 млрд. грн. або 9,3 % кредитного портфелю банків (станом на 01.04.2013 р.), є тривожним сигналом про незадовільні умови розвитку національного бізнесу,  зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз»  Галина Оліфер. Крім цього, з початку поточного року, як і протягом попереднього, тривало згортання обсягів довгострокового кредитування суб‘єктів господарювання (зменшились на 9,5 % або на 14,2 млрд. грн. з початку 2012 р.), що  вимагає вжиття урядом невідкладних заходів для покращення інвестиційного клімату в країні».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.