УКБС ПРОПОНУЄ ЗМЕНШИТИ РИЗИКИ ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ З БОКУ УПРАВЛЯЮЧИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

29 квітня 2013, 07:59
Власник сторінки
Экономист
0
193

Коментар УКБС щодо проектів Законів у сфері корпоративного управління

Можливість залучення до управління підприємством високопрофесійних керівників, з одного боку, сприятиме підвищенню ефективності управління та уникненню корпоративних конфліктів. З іншого, містить ризики заподіяння керованому підприємству шкоди з боку управляючої компанії та позбавлення акціонерів контролю за формуванням управлінського апарату. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС), коментуючи новації законопроектів з питань корпоративного управління, які перебувають на розгляді Парламенту.

               Експерти УКБС вважають, що законопроекти щодо виконавчих органів юридичних осіб та покращення інвестиційної політики (реєстр. № 2006 та № 2006-1) потребують доопрацювання для забезпечення комплексного правового регулювання у вказаній сфері корпоративних відносин.   

Зокрема, УКБС пропонує визначити вимоги до керівників та співробітників керуючого підприємства, яке повинно забезпечувати постійне управління своєю поточною діяльністю. Доцільно зобов’язати керуюче підприємство організувати внутрішній контроль за відповідністю здійснюваної діяльності вимогами чинного законодавства України, за договорами, укладеними керуючим підприємством при здійсненні своєї діяльності, а також установчими документами і внутрішніми документами керуючого підприємства (далі - внутрішній контроль).

На думку УКБС, такий внутрішній контроль повинен здійснюватися посадовою особою (далі – контролером) або окремим структурним підрозділом керуючого підприємства (далі – служба внутрішнього контролю). При цьому, контролер (керівник служби внутрішнього контролю) має призначатися на посаду і звільнятися  з посади на підставі рішення ради директорів (наглядової ради), а за її відсутності – рішенням загальних зборів акціонерів (учасників) керуючого підприємства та бути підзвітним вказаним органам (головним завданням яких вважається підбір менеджерів та контроль за їхньою діяльністю).

Крім того, доцільно закріпити у законопроекті й вимоги щодо рівня освіти та досвіду роботи контролера (керівника служби внутрішнього контролю), який, наприклад, повинен мати вищу економічну або юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю не менше 5 років (у тому числі не менше 2 років – аудитором). А також встановити обмеження щодо призначення на ці посади осіб, які здійснюють функції одноосібного виконавчого органу; осіб щодо яких не закінчився термін, протягом якого вони вважаються підданими адміністративному покаранню; осіб, які мають судимість за умисні злочини тощо.

Одночасно, у разі залучення до керівництва підприємством управляючої організації може виникнути питання індивідуальної відповідальності менеджменту цієї організації за невиконання покладених на неї функцій чи завдані збитки.

            «Врахування пропозицій УКБС сприятиме зменшенню ризиків заподіяння підприємству та його акціонерам шкоди з боку управляючої компанії, які можуть виникнути внаслідок передачі менеджерських функцій, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.