УКБС ПРОПОНУЄ НАЦБАНКУ УЗГОДИТИ ІЗ ЗАКОНОМ СТРОКИ ВПРОВАДЖЕННЯ МСФЗ

22 травня 2013, 10:58
Власник сторінки
Экономист
0
185

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" запропонувала спростити перехід на міжнародні стандарти фінзвітності

      Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що Національний банк України повинен забезпечити узгоджені із нормами спеціального законодавства вимоги щодо форми подання фінансової звітності для небанківських фінустанов при отриманні ними ліцензії на переказ коштів. Це усуне невідповідність між різними нормативними актами в частині строків переходу небанківських установ до складання звітності на основі міжнародних стандартів та забезпечить належне виконання ними встановлених вимог НБУ.

Так, згідно до вимог ч. 2 ст. 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон) та абзацу 4 п. 2 Порядку подання фінансової звітності, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419 (далі – Порядок КМУ), підприємства, які провадять господарську діяльність із надання фінансових послуг на ринку переказу коштів, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі – МСФЗ), починаючи з 01.01.2013 р.

Одночасно, постановою НБУ від 26.02.2013 р. № 57 затверджено Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків (далі – Положення НБУ), яким передбачено обов’язок фінансової установи подати до Національного банку для отримання ліцензії фінансову звітність, складену відповідно до МСФЗ за останній фінансовий рік «Звіт про фінансові результати» (пп. «ґ» п. 2.1 гл. 2).

Таким чином, експерти УКБС наголошують, що небанківські фінустанови, які згідно з вимогами даного Закону та Порядку КМУ складали фінансову звітність протягом 2012 року за національними стандартами, з об’єктивних причин не зможуть за цей же період подати її до НБУ відповідно до МСФЗ.

Додатково УКБС звертає увагу, що у проекті Положення НБУ, який було надано фінустановам для обговорення, передбачалось подання для одержання ліцензії фінансової звітності, складеної відповідно до національних, а не міжнародних стандартів. Тому внаслідок внесення суттєвих змін до остаточної редакції та оприлюднення Положення НБУ учасники ринку навіть не передбачали про необхідність, всупереч вимогам спеціального законодавства, подання фінзвітності за 2012 рік відповідно до вимог МСФЗ для одержання ліцензії.

«В УКБС не піддають сумніву необхідність переходу до складання фінансової звітності на основі міжнародних стандартів, що дозволить зробити її більш відкритою та зрозумілою для іноземних інвесторів, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим, нормативні вимоги щодо термінів запровадження МСФЗ для суб‘єктів бізнесу повинні бути адекватними та узгодженими, що дозволить уникнути численних проблем як технічного, так і юридичного характеру».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.