УКРДЕРЖРЕЄСТР ПІДТРИМАВ УКБС У ПРОБЛЕМI ЗАСТАВИ СУДЕН

27 травня 2013, 07:41
Власник сторінки
Экономист
0
182

Вирішено проблему виведення із застави повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання і космічних об'єктів

Озвучена Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» необхідність невідкладного вирішення проблеми виведення із застави повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та космічних об’єктів, що виникла з 01.01.2013 внаслідок реформування системи державної реєстрації нерухомості, підтримана уповноваженими державними органами. Урядовий законопроект, що має усунути існуючі недосконалості процедури, вже внесений до Верховної Ради. 

Так, Державною реєстраційною службою України розроблений, а Кабінетом Міністрів України внесений на розгляд Парламенту законопроект (реєстр. № 2046а), що має вирішити проблему виведення із застави повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та космічних об’єктів, забезпечивши оперативне перенесення записів про застави таких об’єктів з раніше діючих державних реєстрів до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Експерти УКБС пояснюють, що до 01.01.2013 на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти поширювався правовий режим нерухомого майна, а їх застава підлягала державній реєстрації у тому ж порядку, що й об’єкти нерухомості, які передавались в іпотеку.

З початку п.р. Державний реєстр іпотек та Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна припинили своє функціонування, а реєстрація застави вищезазначених об’єктів, згідно постанови Кабінету Міністрів № 824 від 05.09.2012, повинна проводитися вже у порядку, визначеному для об’єктів рухомого майна, у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

При цьому, питання щодо переносу до вказаного реєстру відомостей по повітряним та морським суднам, суднам внутрішнього плавання і космічним об’єктам, які містилися у раніше діючих Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек до 01.01.2013, не врегульовано, що унеможливило виведення таких об’єктів із застави.

Як, наслідок, штучно обмежено можливості використання стратегічними  державними підприємствами потужностей банківської системи для підтримки фінансовими ресурсами та реалізації власних проектів.

«Удосконалення правового регулювання процедури виведення із застави повітряних, морських суден, суден внутрішнього плавання та космічних об’єктів і вирішення пов’язаних з цим технічних питань, вкрай важливо для функціонування таких стратегічно важливих секторів економіки, як авіаційна, суднобудівна та космічна галузі, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже важливо зберегти позитивні тенденції, які спостерігаються у вказаних галузях за підсумками останніх років. Так, зокрема, за результатами 2011 р. підприємства авіабудівної галузі на 19,91% збільшили обсяги виробництва основних видів продукції до 3,41 млрд. грн. За даними КМУ, загальний обсяг реалізованої продукції з виробництва літальних апаратів в 2011 р. склав 9,97 млрд. грн., що на 30,4% вище попереднього періоду. У IІ кварталі 2012 р. обсяги виробництва склали 1,91 млрд. грн., а обсяги реалізації - 2,04 млрд. грн.».

В УКБС переконані, що конструктивний діалог, який склався між Укрдержреєстром та Асоціацією в ході опрацювання існуючих проблем державної реєстрації нерухомості, а також оперативна розробка і внесення до Парламенту необхідних законодавчих ініціатив, дозволять поступово удосконалити нову процедуру, а також вирішити актуальні для суб’єктів господарювання та громадян проблеми.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.